Wouter Allijns (Team Burgemeester) volgt Arne Vandendriessche op als schepen van Kortrijk

Fractieleider Wouter Allijns (Team Burgemeester) neemt het over van afscheidnemend schepen van Economie, Energie en Sport Arne Vandendriessche in Kortrijk. “Ik zal vooral uitvoeren wat hij heeft opgestart”, zegt Allijns in een eerste reactie. “In tegenstelling tot Arne wordt het schepenambt voor mij ook een fulltime job. Ik kan niet anders!”

“Een groot verlies”, klonk het in de wandelgangen van het stadhuis nadat Arne Vandendriessche zijn vertrek aankondigde. Want vorig jaar vertrok toenmalig burgemeester Vincent Van Quickenborne ook al naar de nationale politiek als minister van Justitie. “Arne heeft heel veel in gang gezet. Zijn motto was ‘gazze geven’ en hij had zeer grote ‘spreekwoordelijke’ schoenen aan. Het zal moeilijk zijn om die voetafdruk te vullen, maar ik neem er mijn tijd voor", zegt zijn opvolger Allijns. "Meer nog, ik geef mijn job als salesmanager bij MHC Mobility op en word fulltime schepen. Ik kan niet anders, de manier waarop Arne 5 jaar lang zijn job combineerde met zijn gezin en zijn politieke carrière, dat is niet voor mij weggelegd.”

Unanieme beslissing

Veel discussie was er niet, want de keuze binnen de fractie van Team Burgemeester was beperkt.  De partij van titelvoerend burgemeester Vincent Van Quickenborne heeft unaniem beslist om Wouter Allijns als opvolger aan te duiden van Vandendriessche. Met zijn jarenlange ervaring als gemeenteraadslid en fractieleider, waarbij hij zich specialiseerde in economische en sportieve thema’s, is hij de meest voor de hand liggende keuze. Voor het eerst in 10 jaar komt nu ook weer politicus uit het zuiden van Kortrijk in het schepencollege, een gebied dat toch zo’n 10.000 kiezers telt. Zijn positie als fractieleider wordt overgenomen door Koen Byttebier, een Kortrijkzaan die deze functie al eens droeg in het verleden. Er komt ook een nieuwe raadslid, hoogstwaarschijnlijk Dieter D’Alwein, de eerste opvolger bij Team Burgemeester, want Vandendriessche stopt in tegenstelling tot Van Quickenborne volledig met de politiek. 

Generatiegenoot

Bellegemnaar Allijns (40) startte zijn politieke carrière in 2012 samen met generatiegenoot Arne Vandendriessche (38). Hij werd toen samen met Vandendriessche voor de Open VLD verkozen in de gemeenteraad. “Ik wil het even goed doen als Arne, maar heb er wel wat meer tijd voor nodig”, zegt Allijns. “Hard werken wordt de rode draad de komende jaren, maar dat doe ik met plezier. Want Arne heeft al heel wat prachtige dingen in gang gezet, die ik zal mogen uitvoeren. ”

Coalitie en college blijven op kruissnelheid

2 sterkhouders van de coalitie (Team-Burgemeester, Vooruit en N-VA) zijn ondertussen  vertrokken uit Kortrijk. Het zijn ook direct 2 stemmentrekkers, want 12.000 van de 15.900 kiezers, die in 2018 stemden voor Team Burgemeester, gaven hun voorkeurstem aan Van Quickenborne (9.339) of Vandendriessche (2.770). “Maar ik heb er nog steeds vertrouwen in. Er zit nog  genoeg ervaring en werkkracht in het college om ons beleidsplan ‘Beste Stad van Vlaanderen’ tot een goed einde te brengen." Op 15 november wordt Wouter Allijns ingezworen als schepen tijdens de gemeenteraad. 

Meest gelezen