Projectontwikkelaar betaalde ruimtelijk uitvoeringsplan voor ontwikkeling terrein in stationsbuurt Antwerpen

In Antwerpen is beroering ontstaan rond de ontwikkeling van een groot terrein in de buurt van het Centraal Station. Dat schrijft Knack. Het terrein aan de Pelikaanstraat ligt voor een groot stuk braak en de stad wil die zone ontwikkelen. Zo zijn er onder meer plannen om er twee grote torens met een ondergrondse parking te bouwen. De plannen staan in het ruimtelijk uitvoeringsplan, maar dat is betaald door de projectontwikkelaar en niet door de stad. "De plannen zijn niet in het algemeen belang opgesteld en dat is niet wettig", zegt oppositiepartij Groen.

Het terrein aan de Pelikaanstraat, in de buurt van het Centraal Station van Antwerpen ligt voor een groot deel braak. De stad wil "de stadskanker" weg en heeft grootse plannen voor het terrein. Die staan beschreven in het ruimtelijk uitvoeringsplan, het RUP, een juridisch bindend document dat bepaalt wat er mag komen en binnen welke krijtlijnen dat moet gebeuren.

Alleen is het RUP in dit dossier betaald door een projectontwikkelaar en niet door de stad, schrijft Knack en is ons bevestigd door oppositiepartij Groen. "Zoals de plannen er nu bijliggen zijn ze niet opgesteld in het algemeen belang maar op maat van de projectontwikkelaar en dat is niet wettig", zegt Ilse van Dienderen, Antwerps gemeenteraadslid voor Groen.

"De projectontwikkelaar zegt dat hij twee hoge torens wil zetten en 75.000 vierkante meter vloeroppervlakte wil creëren. Op basis daarvan wordt dan een ruimtelijk uitvoeringsplan opgemaakt, niet op basis van wat de buurt aankan", zegt Van Dienderen.

Een grote ondergrondse parking trekt meer wagens aan. Daardoor zal de verkeersveiligheid en de luchtkwaliteit verslechteren

Ilse Van Dienderen, Antwerps gemeenteraadslid voor Groen

"Door die 4-lagige ondergrondse parking krijgen we veel meer verkeer in de wijk, de luchtkwaliteit en verkeersveiligheid zullen verslechteren. En dat is het gevolg van die grootste plannen die de projectontwikkelaar wil realiseren", alsnog Van Dienderen. Groen vindt dat er te weinig overleg is geweest met de buurt. 

Antwerps schepen Annick De Ridder (N-VA) bevoegd voor onder meer stadsontwikkeling reageert en wijst er op dat de autonomie van de stad niet in het gedrang komt: “Als stad en als gemeenteraad beslissen wij onafhankelijk en autonoom over het resultaat van een RUP procedure. Dat neemt niet weg dat een derde belanghebbende bepaalde kosten kan dragen. In de overeenkomsten die we daarover sluiten wordt die onafhankelijkheid gewaarborgd en wordt er niets vastgelegd over de inhoud van het RUP zelf".

"Als stad dienen wij immers het algemeen belang. Het is niet omdat er een RUP wordt opgestart, dat de uitkomst van dit RUP vastligt. Alles verloopt volgens de gangbare procedures en in volle openbaarheid. Het is mede dankzij initiatieven van de privé dat we aan dit tempo onze stad in de steigers kunnen zetten", besluit De Ridder.

Tot morgen kan iedereen een bezwaarschrift indienen tegen de plannen voor het terrein in de Diamantwijk, want dan loopt het openbaar onderzoek af.

Meest gelezen