Jongeren brachten met graffiti hun boodschap rond discriminatie.

13.000 jongeren werken vrijwillig voor gelijke kansen tijdens YOUCA Action Day

13.000 Vlaamse en Brusselse jongeren hebben vandaag voor een dag de schoolbanken ingeruild voor een werkplek. De 55 euro die ze daarmee verdienen, gaat integraal naar jongerenprojecten in Brazilië en de Filipijnen. Onder de Gentse Stadshal gingen daarna een veertigtal jongeren creatief aan de slag en ijverden ze voor meer gelijke kansen en een einde aan racisme en discriminatie. "Supercool", zegt Laure Verstraete van YOUCA.

Vandaag vindt voor de vijftiende keer de YOUCA Action Day plaats. De organisatie YOUCA (YOUth for Change and Action) probeert jongeren te stimuleren om samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Dat doen ze door hen bewust te maken van belangrijke maatschappelijke uitdagingen, zoals gelijke kansen voor iedereen en racisme en discriminatie. "Tijdens de actiedag krijgen jongeren de hele dag door workshops van jongeren die zelf te maken krijgen met discriminatie", vertelt Laure Verstraete van YOUCA. 

Bij de bakker en in het parlement

Maar de YOUCA Action Day gaat veel verder dan dat. Zo konden jongeren zelf hun steentje bijdragen aan een betere wereld door de schoolbanken te verlaten en te gaan werken. "13.000 jongeren uit 200 Vlaamse en Brusselse scholen zijn aan de slag gegaan bij bakkers, slagers, bij nieuwsredacties, in het parlement, de fabriek en nog talloze andere plaatsen", gaat Laure Verstraete verder. "Meer dan 7.000 werkgevers deden mee. De jongeren kregen daar een loon van 55 euro voor en dat geld gaat integraal naar een sterk jongerenproject in Brazilië en de Filipijnen."

Jongeren brachten met graffiti hun boodschap rond discriminatie.

Graffiti onder Stadshal

Vanaf 15.30 uur konden zo’n veertig leerlingen zich ook nog eens artistiek uitleven onder de Gentse Stadshal. Daar stonden eerst nog twee witte panelen. "Op de ene kant van de panelen verbeelden we in graffiti alle taboes en vooroordelen in onze maatschappij die iets te maken hebben met discriminatie. Aan de andere kant mogen ze hun ideale samenleving uitdrukken en de dingen plaatsen die ons gelukkig maken." Enkele West-Vlaamse meisjes moesten niet lang over hun boodschap nadenken: 'wereldvrede', 'gelijkheid', 'alles tegen discrminatie' en 'veel liefde in de wereld'.

Meest gelezen