Onthaalgebouw Steen geopend, architect reageert op commotie rond ontwerp: "Geschrokken van negatieve reacties"

Vanavond heeft het nieuwe onthaalgebouw naast Het Steen in Antwerpen plechtig de deuren geopend. Rond dat gebouw was dit voorjaar veel te doen. Op sociale media spraken mensen over "verkrachting van een monument" en "Antwerpen onwaardig". Nu het gebouw volledig klaar is, wil de architect voor het eerst reageren op alle commotie. "Het was wel even schrikken. Hopelijk wordt het geheel nu beter onthaald door de Antwerpenaren", zegt Philippe Viérin van noAarchitecten op Radio 2 Antwerpen.

"Ik moet eerlijk toegeven dat het wel even schrikken was toen we die negatieve reacties zagen. We hadden dat niet verwacht", vertelt Philippe Viérin van architectenbureau NoAarchitecten in "Start Je Dag". "Als architect probeer je altijd iets te creëren waar mensen van kunnen genieten. Het liet niemand onberoerd, maar dat is op zich ook goed. En gelukkig kwamen er ook veel positieve reacties", vertelt hij.

BEKIJK - Op 29 april 2021 bracht "Het journaal" deze reportage over de commotie rond de nieuwe aanbouw aan Het Steen:

Videospeler inladen...

We hebben enkele historische elementen van de burcht overgenomen in het nieuwe gebouw

Philippe Viérin, architect van onthaalgebouw Het Steen

De kritiek op het nieuwe gebouw ging vooral over een zogenaamde stijlbreuk met de middeleeuwse burcht. Viérin wil die kritiek nu weerleggen. "We hebben de natuurlijke kleurovergang van het oude gebouw nagemaakt in de nieuwe aanbouw", zegt hij. "Het onderste gedeelte is ook gesloten en heeft geen ramen, net zoals je dat ook hebt bij een burcht. Het Steen zal zo trouwens beschermd zijn tegen de Schelde."

Beluister hier het gesprek met architect Philippe Viérin:

Vanavond is het nieuwe onthaalgebouw van de cruiseterminal plechtig geopend en vanaf morgen is het gebouw open voor het publiek. De stellingen die het gebouw een tijdlang hebben verhuld, zijn intussen ook al verdwenen. "Nu kan je het geheel zien en niet enkel een klein stukje, zoals in het voorjaar", zegt Viérin. "Uiteraard hopen we dan ook dat het geheel beter onthaald wordt en dat de Antwerpenaren het gebouw uiteindelijk in hun hart zullen sluiten."

De Antwerpse schepen Koen Kennis (N-VA) mocht het lint doorknippen en deelde daarvan een filmpje op Facebook:

Meest gelezen