Pixabay

Bill Gates schenkt 5 miljoen euro aan bedrijf uit Gent om middel te ontwikkelen tegen schimmels op peulvruchten

Het Gentse bedrijf Biotalys krijgt 5 miljoen euro van de Amerikaanse ondernemer Bill Gates om een biologisch middel te ontwikkelen tegen schimmels bij peulvruchten. Die schimmels vormen een groot probleem bij Afrikaanse boeren, want de vruchten zijn een belangrijke en betaalbare voedselbron voor een groot deel van het Afrikaanse continent.

De Bill en Melinda Gates Foundation heeft aan het Gentse bedrijf Biotalys gevraagd om 4 jaar lang onderzoek te doen naar een middel dat schimmels bestrijdt bij peulvruchten. Voor dat onderzoek krijgt het bedrijf 5 miljoen euro van de Foundation. "Ze zijn bij ons terecht gekomen omdat sommige Afrikaanse boeren last hebben van een schimmel bij bepaalde peulvruchten en dat is een heel belangrijk gewas in Afrika. Het wordt er dagelijks door 200 miljoen mensen gegeten", klinkt het bij Toon Musschoot van Biotalys.

Zwartoogbonen

Om de schimmel tegen te gaan moet het Gentse bedrijf verschillende peulvruchten analyseren. "Een van de soorten die in ons onderzoek wordt opgenomen zijn de zwartoogbonen, dat is een soort erwtje met een zwart stipje op. Dat komt vaak voor in Afrika."

Over 8 jaar zou het middel al op de markt kunnen komen. Bill Gates vraagt dat Biotalys het middel tegen een betaalbare prijs aan de Afrikaanse boeren verkoopt. Het antischimmelmiddel zou ook bruikbaar zijn bij ons in de suikerbietenteelt.

Meest gelezen