Burgemeester Keulen (Lanaken): "Laat vaccinatiecampagne haar werk doen en stop met die grote paniek"

Er is nog geen reden tot angst of paniek door de stijgende coronabesmettingen en we moeten vooral vertrouwen hebben in de vaccinatiecampagne. Dat vindt burgemeester Marino Keulen (Open VLD) van Lanaken, nu er vooral in Noord-Limburg opnieuw wordt aangedrongen op  mondmaskers dragen, afstand houden en handen  ontsmetten.

"Bij ons in Lanaken is meer dan 90 % van de meerderjarigen gevaccineerd", zegt Marino Keulen. "En je ziet ook in de rest van Vlaanderen dat de opnames op de afdelingen intensieve zorgen en de sterfgevallen beperkt blijven, dus de vaccins doen hun werk. Ik zou  adviseren om op drukke plaatsen een mondmasker te dragen. En we moeten alle aandacht en bescherming geven aan ouderen, mensen met onderliggende aandoeningen of aan mensen die in ziekenhuizen en woonzorgcentra verblijven. We moeten verder een beroep doen op het gezond verstand en de verantwoordelijkheidszin van mensen, maar stoppen met die grote paniek."

Hou de scholen open

Ook de aanpak in de scholen op dit ogenblik vindt Marino Keulen vaak overdreven. "Als daar twee besmette kindjes zitten, gaat heel de klas in quarantaine en draait het schooljaar voor de derde keer op rij in de soep", zegt hij. "Die kinderen moeten dan naar de opvang, daar breekt dan corona uit, vaak zonder symptonen, en dan gaat ook de opvang op slot. De ouders moeten dan thuisblijven en dat is op dit ogenblik een probleem in heel veel gezinnen. 

Als we het niet anders gaan aanpakken, zijn de gevolgen voor het onderwijs dramatisch

Marino Keulen, burgemeester van Lanaken

"Als kinderen ziek zijn, moeten ouders ze thuishouden zodat de rest van de klas gewoon naar school kan blijven gaan", zegt Keulen. "Als de kinderen uitgeziekt zijn, kunnen ze terugkomen, net zoals bij griep bijvoorbeeld. COVID gaat de komende jaren nog onder ons blijven, en we moeten daarmee rekening houden, anders maken we leven en werken onmogelijk en zijn de gevolgen voor het onderwijs dramatisch. Ondertussen moet de vaccinatiecampagne haar werk kunnen doen, en als een derde boosterprik nodig is, moet dat ook gebeuren", vindt Marino Keulen nog.

Meest gelezen