ROBIN UTRECHT

Cabrio vindt onderdak voor dak- en thuislozen in Tongeren

 In Tongeren begint de nieuwe aanpak van daklozen en thuislozen vruchten af te werpen. Een half jaar geleden startte daar het project Cabrio. Het helpt mensen zoeken naar huisvesting en brengt hen in contact met diensten als OCMW.

Cabrio is in Tongeren niet aan zijn proefstuk toe. Het ging vijf jaar geleden in Pelt van start en is intussen ook in Sint-Truiden, Tongeren en Bilzen actief . Medewerkers zoeken contact met de dak-en thuislozen en proberen ze opnieuw aansluiting te laten vinden met bijvoorbeeld het OCMW. Tegelijk wordt er ook naar huisvesting gezocht. Bij mensen die hun woning dreigen te verliezen, bemiddelt de organisatie. Cabrio werkt samen met heel wat andere diensten omdat 40 % van de dak- en thuislozen een verslavingsproblematiek heeft en zowat de helft ook kampt met psychische problemen.

Gebrek aan woningen

"Exacte cijfers geven over het aantal daklozen is moeilijk" zegt Eric Vreven van Cabrio Tongeren. Maar hij schat dat het om een tiental personen gaat van wie geweten is dat ze al een tijdje op straat slapen. "Een aantal van hen heeft ondertussen onderdak gevonden. Maar het aantal mensen dat uit zijn woning dreigt gezet te worden neemt toe", zegt Vreven. "Dat is niet alleen in Tongeren het geval, maar het wil wel zeggen dat er een gebrek aan woningen is. Daar bovenop komen nog de stijgende huurprijzen."

Uit een telling vorig jaar rond deze tijd bleek dat er in heel Limburg zowat 1200 dak- en thuislozen zijn. De meesten zijn te vinden in Hasselt, Genk en Sint-Truiden.

Meest gelezen