webershandwick.eu

Chocoladefabrikant Barry Callebaut opent grootste verdeelcentrum van chocolade ter wereld in Lokeren

Het chocoladebedrijf Barry Callebaut heeft er een groot chocolademagazijn bij, het grootste ter wereld en het staat in Lokeren. Het is 12 voetbalvelden groot en 41 meter hoog. Het bedrijf zal vanuit Lokeren chocolade verdelen naar 140 verschillende landen. 

Een groot deel van de chocolade in de wereld wordt voortaan verdeeld vanuit Lokeren. Chocoladefabrikant Barry Callebaut opent er vandaag een gebouw dat het grootste verdeelcentrum voor chocolade ter wereld  is. Van daaruit wordt Belgische chocolade verscheept naar 140 landen. "We kunnen de wereld nu nog sneller voorzien van chocolade, dus goed nieuws voor iedereen", zegt woordvoerder Korneel Warlop bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

De nieuwe opslagplaats in Lokeren krijgt de symbolische naam "Chocolate Box". In het magazijn zal de chocolade verpakt toekomen, zo'n 75 miljoen kilogram per jaar.

Goede locatie

De ligging van de nieuwe opslagplaats is nauwkeurig uitgekozen, want Lokeren ligt in het midden van een driehoek. Het ligt enerzijds dicht bij de fabrieken in Wieze en Halle. Daar produceert Barry Callebaut elk jaar ongeveer een half miljoen ton chocolade.  Verder ligt het ook niet ver van de haven van Antwerpen.

Nu kunnen we 65 procent van onze klanten bedienen met vrachtwagens

"Als je een straal zou trekken van 500 kilometer rond Lokeren, dan kan je al 65 procent van onze klanten bedienen via vrachtwagentransport", zegt Warlop. "En dat is een grote meevaller, want we werken met chocolade, een vers product, en daarom is het belangrijk dat we het snel tot bij onze klanten krijgen."

Duurzaamheid

Het magazijn is ook een toonbeeld in de Benelux van duurzaam bouwen, zegt Warlop. Er wordt zoveel mogelijk eigen energie opgewekt met zonnepanelen, en er is warmte-recuperatie. "De warmte die de liften afgeven bij het remmen als ze naar beneden komen wordt gerecupereerd."  Het gaat heel ver, duidt Warlop: "zelfs de buitenverlichting kan aangepast worden in sterkte om eventuele vleermuizen die rond het gebouw vliegen niet af te schrikken." 

Meest gelezen