Riet Verheyen uit Pelt liet haar borsten preventief verwijderen: "Toen ik naar het ziekenhuis ging, leek het vakantie" 

Het is vandaag Dag tegen Kanker en ook Riet Verheyen uit Pelt kwam ermee in aanraking: 17 vrouwen in haar familie kregen borstkanker en Riet wist dat ook zij een hoog risico liep. Daarom besloot ze deze zomer preventief haar borsten te laten verwijderen. Nu alles achter de rug is, is ze blij met haar beslissing, hoezeer ze ook van haar borsten hield. 

“In het begin hield ik erg van mijn borsten, maar hoe meer maanden er over heen gingen, hoe meer ik besefte dat ze me erg ongelukkig en ziek konden maken”, vertelt Riet Verheyen over haar beslissing om haar borsten preventief te laten verwijderen. 

“Ik heb twee nichtjes die me voor gegaan zijn en aan die gesprekken heb ik veel gehad. Langzaam groeide de overtuiging dat ik ook voor de amputatie moest gaan. Ik wist immers dat ik anders een kans op drie had om ooit borstkanker te krijgen.” 

Over de streep

"De gesprekken met de dokters en de plastisch chirurg hebben me uiteindelijk over de streep getrokken”, gaat Riet verder. “Ik was vooral bang voor het moment vlak voor de operatie. Maar de dokter heeft me zo gerustgesteld dat het uiteindelijk bijna voelde alsof ik op vakantie ging in het ziekenhuis. Net omdat die borsten niet langer meer een gevaar meer zouden vormen voor mijn gezondheid."

Preventie

Omdat Riet geen borstkanker had, konden ze de buitenkant van haar borsten bewaren en kon ze ook voor een directe reconstructie gaan. “Ik heb mezelf dus nooit zonder borsten gezien.”

Ik heb voor wat vollere borsten gekozen, dus moet ik nu geen bh met kussentjes meer dragen

“Ik kon me dus een paar borsten gaan uitkiezen. Het leek wel een winkeltje met verschillende vormen en maten. Vervelend was dat ik ze natuurlijk niet kon passen. Maar uiteindelijk heb ik gekozen voor borsten die niet zouden opvallen." 

"Dat wil zeggen dat mijn borsten nu voller zijn dan vroeger en dat ik de bh met kussentjes kan uitlaten”, lacht Riet. “Het verschil aan de buitenkant zie je niet. Maar zonder kleding, ziet het er beter uit.” En het belangrijkste: de kans op borstkanker is nu afgenomen van 30 naar 1 tot 2 procent.”

Littekens

"De plastisch chirurg wilde niet dat ik, elke keer ik in de spiegel keek, zou geconfronteerd worden met de amputatie. Dus maakte hij een litteken onder mijn borstplooi. De rest bleef ongeschonden. Als ik nu voor de spiegel sta, zie ik niets meer van de operatie."

Gevoel

"Doordat ze enkel de huid van mijn borsten bewaard hebben, zijn ook de zenuwen doorgesneden, dus gevoel heb ik niet meer in mijn borsten. Maar er is ook niets dat in de weg zit. Het voelt natuurlijk en overdag word ik zelden aan de amputatie herinnerd."  

Wie graag met Riet over dit onderwerp wil praten, kan contact met haar opnemen via: Rietverheyen10@gmail.com 

Meest gelezen