Dit jaar al 58 valse webshops opgerold in België: hoe herken je ze?

Dit jaar zijn al 58 namaakwebshops met een .be-domeinnaam opgerold in België. En dat is nog lang niet het einde, zegt BeCommerce, de Belgische sectororganisatie voor de internethandel. Naar aanleiding van de Dag van de Webshop geven ze tips en tricks over hoe je een frauduleuze webshop herkent. 

Met een stijgend aantal Belgen die online aankopen doen, stijgt ook het aantal webwinkels. Het afgelopen jaar kwamen er zo'n 25.000 .be-domeinen bij, waaronder ook een heel aantal frauduleuze webwinkels. DNS België, een non-profitorganisatie verantwoordelijk voor het beheer van de domeinen .be, .vlaanderen en .brussels, heeft er daarvan dit jaar al 58 kunnen identificeren en oprollen. Dat meldt BeCommerce, een Belgische vzw die ondernemingen samenbrengt die actief zijn in de digitale handel.

Tijdens de coronacrisis steeg het gebruik van webwinkels aanzienlijk. Veel winkels moesten noodgedwongen sluiten en het online winkelen kwam in de plaats. Hierdoor merkte het Europees Centrum voor de Consument (ECC) ook een flinke stijging in klachten over frauduleuze webshops. Verschillende mensen bestelden en betaalden online, maar kregen thuis nooit iets aan. BeCommerce wil er aan de hand van enkele tips voor zorgen dat mensen weten wanneer ze te maken hebben met een frauduleuze webshop, en wanneer ze wel met een gerust hart online kunnen winkelen.  

Tips om een betrouwbare webshop te herkennen

Hoe is een betrouwbare webshop dan te herkennen? Volgens BeCommerce zijn er 3 aspecten:

  • Een betrouwbare webwinkel stelt veel informatie ter beschikking over de onderneming. "Denk maar aan de handelsnaam, adres, ondernemingsnummer en contactgegevens van de klantendienst", verduidelijkt Sofie Geeroms. "Ook de algemene voorwaarden en een privacy- en cookiebeleid moeten vrij te raadplegen zijn op een betrouwbare webwinkel."
  • De veiligheid van een webpagina wordt door je browser aangegeven. Een slot voor de URL van de website betekent dat je op een veilig adres surft. Staat er een uitroepteken? Dan waarschuwt de browser expliciet dat de website niet beveiligd is. De kans is dan groot dat de website virussen bevat.
  • De webwinkel moet ervoor zorgen dat de betaling in een beveiligde omgeving gebeurt. De betalingsmogelijkheden moeten van bij het begin van een bestelproces kenbaar gemaakt worden. De beveiligde ruimte waarin betalingen gebeuren, is herkenbaar aan een URL die begint met "https://". De "s" staat hier voor "secure" of "veilig".

Volgens Sofie Geeroms, Managing Director van BeCommerce, is het einde nog niet in zicht. "Het werk dat DNS België levert, is zeer nuttig en maakt het Belgische e-commercelandschap elke dag een stukje veiliger. Toch is er nog veel werk aan de winkel. Daarom vinden wij het belangrijk om duidelijk te communiceren naar consumenten wat betrouwbare webwinkels zijn en hoe ze deze het beste herkennen." 

Vertrouwenskeurmerk

Het vertrouwenskeurmerk is de manier bij uitstek om zeker te zijn dat een webshop betrouwbaar is. De uitreiker van een keurmerk screent de voorgaande drie tips om betrouwbare webshops te selecteren. Volgens Sofie Geeroms blijft het de gouden leidraad. "Als de webshop een keurmerk draagt, kan je ervan uitgaan dat de winkel veilig is." Webwinkels kunnen zo'n keurmerk aanvragen, er zijn verschillende keurmerken voor de online markt.

Sofie Geeroms geeft extra verduidelijking in "De ochtend" op Radio 1:

De Dag van de Webshop vindt plaats van 22 tot 24 oktober. De themadag is dit jaar vooral bedoeld om aandacht op te roepen voor frauduleuze webshops. Uit cijfers van FOD Financiën blijkt namelijk dat maar liefst 46 procent van de bevolking zich zorgen maakt over de veiligheid van online betalingen. Een vierde is bang om de producten die ze bestelde, niet te ontvangen. 

Meest gelezen