Kamerlid Franky Demon (CD&V).

Politieke druk om meer gebruik te maken van coronapas in Vlaanderen neemt toe

De druk om ook in Vlaanderen meer gebruik te maken van de coronapas neemt toe. Dat blijkt uit het vragenuurtje in de Kamer. De N-VA blijft tegen het veralgemenen van de pas. 

Minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) kreeg in het halfrond van de Kamer enkele vragen over de vierde golf in de coronacrisis die hij ziet aankomen. Volgens de ministers gaat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames de volgende dagen sterk stijgen. Hij herhaalde nog eens wat we moeten doen om die stijging te beperken: de vaccinatiegraad nog opdrijven, inzetten op het vaccineren van meer middelbare scholieren, het beter ventileren van binnenruimten, het dragen van een mondmasker wat "een beleefdheid ten opzichte van anderen" is.

"Het is de vrijheid van iedereen om zich veiliger te gedragen dan de regels die van toepassing zijn", zegt premier Alexander De Croo in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Vandenbroucke zegt dat het evident is dat iedereen die in de zorg werkt zich laat vaccineren. Om op te treden tegen wie dat niet doet, bereidt hij een wet voor, maar daar is wat tijd voor nodig. Dat de wet in voorbereiding is, vormt volgens de minister alvast een signaal dat meer dan duidelijk is. 

Of de federale fase van het coronabeleid, waarbij de federale overheid het stuur in handen heeft, binnenkort al dan niet voorbij is, is momenteel niet aan de orde, maar Vandenbroucke voert hierover overleg met de regio's.

Onenigheid over CST

De laatste dagen is er politieke onenigheid ontstaan over het meer inzetten in Vlaanderen van de coronapas, het Covid Safe Ticket (CST).  Vandenbroucke is daarvoor, het is een manier om "veilig vrij te zijn", maar Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil er voorlopig niet van weten omdat de vaccinatiegraad in Vlaanderen zo hoog is. 

CD&V, nochtans een partner in de Vlaamse regering, is het niet  eens met  Jambon, bleek uit de vraag van Kamerlid Franky Demon aan de minister. "CD&V maakt zich enigszins ongerust. Het CST is wat ons betreft een middel bij  uitstek om op een veilige manier te kunnen blijven genieten van onze vrijheden. Het gebruik van het CST staat niet gelijk  aan een pasjesmaatschappij", aldus Demon. 

Ook voormalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) denkt dat de coronapas ook in Vlaanderen meer gebruikt zal moeten worden. "Dat zal wel nodig zijn", zegt De Block in "Villa politica". "De Vlaamse regering heeft haar houding bepaald op een moment dat er een lage infectiegraad was en de curve redelijke stabiel en plat was, maar nu zitten we weer in een exponentiële groei. De discussie zal opnieuw gevoerd moeten worden over wat wij ervoor over hebben om onze vrijheid zoveel mogelijk te kunnen bewaren. Als dat de coronapas is, zoals men in Brussel gedaan heeft, zal dat terug op de tafel komen."

Meest gelezen