Radio 2

West-Vlaamse kankerpatiënten krijgen bezoek van weerman Frank Deboosere: "Ik heb mooie, maar ook intense verhalen gehoord"

Weerman Frank Deboosere bezoekt vandaag kankerpatiënten in de West-Vlaamse ziekenhuizen. Hij wil hen een hart onder de riem steken op deze Dag tegen Kanker. AZ Delta in Roeselare kreeg de weerman deze voormiddag op bezoek.

Met een stevige wind, maar ook met een zonnetje dat af en toe tevoorschijn komt, zo bezoekt weerman Frank Deboosere vandaag kankerpatiënten in de West-Vlaamse ziekenhuizen. Aanleiding is Dag tegen Kanker, een initiatief van Kom op tegen Kanker. "Iedereen kan kanker krijgen, maar we laten elkaar niet los. Dat is de boodschap die ik vandaag wil geven" zegt Frank Deboosere. "In elke familie komt kanker voor. Ik herinner me mijn grootmoeder: die had het "vuur in de buik". Daar werd over gezwegen. Kom op tegen Kanker heeft het mogelijk gemaakt om over kanker te praten. Ik heb hier al heel mooie, maar ook intense verhalen gehoord." 

Aandacht voor vrijwilligers

De weerman had opvallend veel aandacht en lof voor het personeel, maar ook voor de vrijwilligers die in AZ Delta aan het werk waren. "Zij zetten zich elke dag in om patiënten te helpen, geven hen informatie of luisteren gewoon naar hun verhalen. Dat zijn schitterende mensen, vaak ook oud-patiënten die zelf iets willen terugdoen omdat ze kanker hebben overwonnen. Het is mooi om te zien dat je van iets negatief toch iets positief kan maken in de maatschappij." 

Hard getroffen

Het gezin van Nancy Rooms uit Kortrijk is één van die families die door kanker hard is getroffen. Haar dochter Tine stierf 2 jaar geleden door kanker, ze was amper 23 jaar. "Tine kreeg op haar 12 jaar te horen dat ze kanker had, een bottumor. Dat was de hel. Ze kreeg meteen hele zware chemo waarvan ze heel erg afzag. Het was een zware periode, ook voor ons gezin. De kanker werd gelukkig kleiner, maar na 9 jaar is Tine toch hervallen. Er was niets meer aan te doen." 

Radio 2

Monument als troost

Vandaag, op de Dag tegen Kanker én op de verjaardag van Tine, onthult haar mama een monument. Dat staat in de voortuin van het Kasteel Calmont in Kluisbergen. "De beeltenis op het monument is een kopie van de tatoeage die op Tine haar arm stond, een zon. Het is prachtig, het biedt een heel klein beetje troost." Dit jaar overleed ook de papa van Tine aan kanker.

Meest gelezen