De Franse premier Castex wil niet dat de stijgende gasprijzen het economisch herstel vertragen.
AFP or licensors

Frankrijk bevriest gasprijzen heel het jaar 2022 en geeft elke maand energiepremie aan wie weinig verdient

De Franse premier Jean Castex heeft vanavond nieuwe maatregelen aangekondigd om de stijgende prijzen voor energie voor de gezinnen op te vangen. De gasprijs zal het hele jaar bevroren blijven en mensen met een lager inkomen kunnen rekenen op een eenmalige premie van 100 euro.

Eind vorige maand had de Franse regering al beslist om de stijgende aardgasprijs tot april volgend jaar te blokkeren. Vanavond heeft premier Jean Castex echter veel meer ingrijpende maatregelen aangekondigd.

We kunnen niet toestaan dat de stijgende energieprijzen het economisch herstel afremmen

De Franse premier Jean Castex

Castex verwacht niet dat de aardgasprijs in de lente plots zal dalen en belooft dat de prijzen het hele jaar 2022 geblokkeerd zullen zijn. Dat is dus een pak langer dan eerder aangekondigd.

Bovendien komt er een eenmalige premie van 100 euro voor wie minder dan 2.000 euro netto verdient. Dat moet de impact van de stijgende inflatie voor de gezinnen draaglijker maken. De premie zou vanaf december betaald worden aan wie in de privésector werkt, voor de anderen zou dat in januari of iets later zijn, aldus de premier.

Al die maatregelen zullen de begroting 3,8 miljard euro kosten, maar Castex maakt zich sterk dat het begrotingsdoel van een deficit van 5 procent van het bruto binnenlands product gehandhaafd blijft, ook met die nieuwe maatregelen. 

Net zoals andere landen kampt Frankrijk met snel stijgende prijzen voor brandstoffen en energie en die stuwen de inflatie de hoogte in. Er is natuurlijk de komende winter waardoor de vraag stijgt, maar die wordt ook aangewakkerd door de economische heropleving na de coronacrisis. Bovendien zijn er volgend jaar verkiezingen voor een president en een parlement. 

Meest gelezen