Gent viert 75e Jaarbeurs op zelfde plek als bij eerste editie: het ICC en het Kuipke in het Citadelpark

De 75e editie van de Gentse Jaarbeurs is vandaag van start gegaan. De beurs bevindt zich, na 35 edities in Flanders Expo, opnieuw in  het ICC, in het Citadelpark. En daar is organisator Jan De Geest tevreden mee: "Je merkte bij veel bezoekers dat ze met nostalgie terugkeken naar de edities in het Citadelpark."

In Gent kunnen mensen vanaf vandaag terecht in het Citadelpark, voor de 75e editie van de Jaarbeurs. Na 35 jaar in Flanders Expo, komt de jaarbeurs dus terug naar haar originele plek in het ICC en het Kuipke. "Veel mensen wouden terug naar de originele locatie", zegt organisator Jan De Geest. 

Lokale handelaars

De eerste keer was in 1946 om Gentse handelaars een economische boost te geven na de Tweede Wereldoorlog. En speciaal voor deze editie er enkel lokale handelaars. Wijnhandel Van den bussche uit Gent was er al van de eerste bij. "Ik herinner mij nog dat de standhouders, als er weinig volk was, gewoon petanque speelden aan de piste", klinkt het bij Eric Van den bussche.

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) is aanwezig op de openingsdag. Hij heeft een bijzondere band met de Jaarbeurs. "Ik ben hier ooit nog jobstudent geweest", vertelt hij daarover.

In het midden van het Kuipke kunnen mensen terecht voor verschillende eet- en drankstandjes, maar ook fietswinkel Plum staat daar. Oud- uitbater Pierre Simons stelt er oude fietsen voor. "Ik heb er onder meer eentje mee uit 1910 en daar kan je nog mee rijden."

De Jaarbeurs spreekt ook jonge ondernemers aan. Zo staat er een stand van Gentrepreneur, een initiatief van onder meer de Arteveldehogeschool en de Gentse universiteit, die student-ondernemers steunt.  "Het leuk om al dat volk te zien passeren. Iedereen ziet er heel nieuwsgierig uit", klinkt het bij student-ondernemer Pieter Vervaeke. 

De Jaarbeurs loopt nog tot zondag 24 oktober. De organisatie vraagt aan mensen om met de fiets of het openbaar vervoer te komen. Wie met de auto komt gebruikt best de parkings van het Sint-Pietersstation of het Sint-Pietersplein te gebruiken.

Meest gelezen