Minister Weyts testte Ballistic uit.

Gentse gamemakers ontwikkelen VR-padel

Padelliefhebbers kunnen zich voortaan ook virtueel uitleven. Het Gentse bedrijf Triangle Factory, dat computerspelletjes ontwikkelt, stelde vandaag Ballistic voor. Het spel is de eerste speciaal voor virtual reality ontwikkelde sport. "Het is heel intensief", puft Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) nog na.

Padel is al jaren aan een sterke opmars bezig en bereikte tijdens de coronalockdown een hoogtepunt. Duizenden Vlamingen raakten verslaafd aan de erg toegankelijke sport en dat zette de gameontwikkelaars van Triangle Factory aan het denken. "Wat als we nu eens iets soortgelijks ontwikkelen, maar in een virtuele wereld", dachten Jeroen Dessaux en zijn collega’s. "Het moet iets zijn dat erg toegankelijk is, waarbij de speler zich maar op 1 zaak moet richten: gewoon spelen."

Het resultaat is Ballistic geworden. "Het is een unieke sport die je met 2 tegen 2 beoefent", zegt Arne Cosyns van Sportwerk Vlaanderen. Hij speelt de sport nu al een maand: "Het lijkt sterk op een mix van padel en beachvolleybal, maar er zitten elementen in verwerkt die enkel mogelijk zijn in de virtuele wereld. Je draagt een headset en krijgt twee bakjes. Met het bakje in je rechterhand sla je en bepaal je de kracht, met het linkerbakje bepaal je de richting. In het begin moet je je coördinatie zeker wat aanpassen, maar eenmaal je ermee weg bent is het superleuk. Ik ben ook wat bezweet, dus je ziet dat het ook wel intensief is."

Weinig regels

Punten scoren kan je op twee manieren doen. Als je de bal op het veld van je tegenstander tweemaal kunt laten botsen, dan krijg je een punt. Kan je de achterwand van je tegenstander breken en sla je de bal erdoor, dan krijg je drie punten. "Eigenlijk zijn er voor de rest geen regels", gaat Cosyns verder. "Je mag eerst tegen de muur slaan, je mag zelfs met je ploegmaat tegelijkertijd op de bal slaan. Dat is eigen aan virtual reality: alles kan je aanpassen. Willen we morgen een nieuwe regel implementeren, dan doen we dat gewoon."

In het begin moet je je coördinatie zeker wat aanpassen, maar eenmaal je ermee weg bent is het superleuk

Speler Arne Cosyns.

Topsporter in enorm stadion

Vanaf december is de sport toegankelijk voor iedereen. "Dan kan je het spel op vaste locaties in Vlaanderen beoefenen na reservatie. Maar ook bedrijven en particulieren kunnen ons uitnodigen." Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) testte het spel voor het eerst uit. Hij was meteen verkocht. "Al was ik niet meteen het allerbeste proefkonijn", lacht hij. "Je moet een beetje contra-intuïtief sporten, maar het is heel plezant om in een totaal nieuwe virtuele omgeving te sporten. Ook al speel je in een donkere kelder, je waant je in het spel als een topsporter in een enorm stadion. Gamen en sport zijn klassiek een beetje elkaars vijand, maar door de combinatie van de twee kan je een groep jongeren bereiken die je anders niet kunt bereiken." Sport Vlaanderen heeft de ballistic voorgesteld op het sportinnovatiecongres, om het bekend te maken.

Foto's Radio 2

Meest gelezen