Getuigen van Jehova niet voor de rechter in onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarigen

De getuigen van Jehova moeten niet voor de rechter komen voor seksueel misbruik van minderjarigen. Dat heeft de Brusselse raadkamer beslist. De eenzijdige verklaringen worden volgens de raadkamer niet ondersteund door genoeg bewijsmateriaal. 

Het sekteobservatorium IACSSO, een onafhankelijk centrum van de federale overheidsdienst Justitie, meldde eind 2018 dat het verschillende getuigenissen had ontvangen van mensen die als kind seksueel geweld zouden hebben ondergaan bij de getuigen van Jehova. Uit hun verklaringen moest blijken dat het misbruik bij de getuigen van Jehova werd toegedekt via een intern rechtssysteem. 

Het federaal parket opende daarop een onderzoek en voerde in april 2019 huiszoekingen uit bij het hoofdkantoor van de getuigen van Jehova in ons land, in Kraainem. Dat onderzoek is inmiddels afgelopen en begin deze maand besliste de raadkamer de vordering van het federaal parket te volgen en een buitenvervolgingstelling uit te spreken voor de vzw Christelijke Gemeente van Jehovah's Getuigen.

"Bij het verwerpen van de aanklacht concludeerde de raadkamer dat IACSSO’s 'eenzijdige verklaringen niet werden gestaafd door enig ander bewijsmateriaal',” meldt de vzw. "Wij hebben intussen, op 18 juni 2021, een civiele vordering wegens smaad ingesteld tegen het Ministerie van Justitie van België, verantwoordelijk voor IACSSO, wegens de valse verklaringen van IACCSO over het kinderbeschermingsbeleid van Jehovah's Getuigen. Een hoorzitting over deze aanklacht wegens smaad staat gepland voor 5 mei 2022."

BEKIJK - De "Pano" over de getuigen van Jehova:

Videospeler inladen...

Meest gelezen