De Queen en Sandra Mason bij een onderhoud in 2018.
Represented by ZUMA Press, Inc.

Barbados in de Caraïben bedankt de Queen voor haar diensten en kiest Sandra Mason als eerste president

In de Caraïbische eilandstaat Barbados is Sandra Mason verkozen tot eerste president. Eind deze maand zal Barbados een republiek worden en is de Britse koningin Elizabeth II niet langer staatshoofd. Barbados is de vierde natie in de Caraïben die de grondwettelijke banden met het VK volledig verbreekt.

Sandra Mason is sinds 2018 gouverneur-generaal van Barbados. Dat betekent dat ze de Britse koningin Elizabeth II vervangt als staatshoofd van het eiland. Nu is Mason verkozen tot eerste president van het kleine landje. Op 30 november wordt Barbados een republiek en zal de 72-jarige Sandra Mason de eed afleggen als eerste president.

Het is tijd om ons koloniaal verleden volledig achter ons te laten

Mededeling van de regering van Barbados

Over de status van Barbados wordt al sinds de jaren 80 gepraat, maar vorig jaar hakte de regering de knoop door: het eiland zal een republiek worden en de Queen wordt bedankt voor haar diensten. Barbados is pas de vierde natie in de Caraïben die de Queen niet langer als staatshoofd aanvaardt. Eerder deden Guyana en de eilandstaten Trinidad en Tobago en Dominica dat. Ook Jamaica zou dat overwegen.

Elizabeth is behalve koningin van het Verenigd Koninkrijk ook nog staatshoofd van tal van andere voormalige kolonies zoals Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, maar ook vooral van kleinere staatjes in de Caraïben zoals de Bahamas, Belize, Antigua en Barbuda, St-Kitts en Nevis, Grenada, St-Lucia en St-Vincent en de Grenadines. Dat zijn volledig onafhankelijke staten die uit eigen beslissing de Queen als staatshoofd behouden hebben.

Barbados is een van de meest oostelijke eilanden in de regio en ligt tussen de Caraïbische Zee en de Atlantische Oceaan. Er wonen 285.000 mensen en het is een van de meest welvarende staten van de regio. De meeste inwoners zijn van Afrikaanse afkomst en stammen af van slaven die werkten op Britse suikerplantages. De huidige economie is vooral gebaseerd op toerisme en bankieren. De meest bekende inwoner van Barbados is de zangeres Rihanna.

Meest gelezen