Kanker en seks: Jessa Ziekenhuis maakt het bespreekbaar voor verplegers
Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt gaat verpleegkundigen op oncologische afdelingen opleiden om het thema seksualiteit en intimiteit meer uit de taboesfeer te halen. Vaak heeft de ziekte een invloed op de intimiteit. Op de Dag tegen Kanker wordt het onderwerp aangesneden met een glaasje (alocholvrije) bubbels en muziek.
Met bubbels, koekjes en muziek werden patiënten vandaag uitgenodigd om het te hebben over het thema seksualiteit en intimiteit. Seksuologe Kristel Mulders is fier op de bijhorende primeur. “Op de Dag tegen Kanker wordt het Jessa Ziekenhuis in Hasselt steevast omgetoverd tot Muziekkliniek. We grijpen dit moment graag aan om met een uniek project van start te gaan: verpleegkundigen opleiden over hoe ze vragen van patiënten over seksualiteit moeten beantwoorden. Vandaag zal ik het als opwarmertje hebben over seksualiteit in de brede zin. In 2022 gaan we dieper in op bepaalde vragen en onderwerpen tijdens een driedaagse cursus.”
"Als ze met de behandeling begonnen zijn, dan merken de patiënten dat het lichaam anders gaat reageren", zegt oncoloog Kristel Mulders in "Het journaal":

Seks en een stoma
Mulders wijst op het verschil tussen seksueel beleven en seksueel functioneren. “Mensen die geconfronteerd worden met kanker botsen op heel uiteenlopende uitdagingen: van stoma’s, borstamputaties tot haaruitval. Patiënten stellen zich dan bijvoorbeeld de vraag of hun partner hen nog aantrekkelijk vindt of hoe ze zelf nog kunnen genieten van hun lichaam. Het is belangrijk dat koppels openlijk over hun gevoelens kunnen praten, om elkaar onderweg niet te verliezen.”
“Daarnaast rijzen er vragen over hoe hun lichaam reageert op seksuele prikkelingen, tijdens of na een kankerbehandeling. Hormonen die overhoop liggen leiden vaak tot vaginale droogte of erectieproblemen. Verpleegkundigen kunnen dan hulpmiddelen voorstellen. Zo zijn veel mensen vertrouwd met glijmiddelen, maar niet met vaginale bevochtigers. Seksualiteit draait natuurlijk om veel meer dan penetratie. Ook knuffelen en strelen zijn belangrijk.”
(Lees verder onder de foto)
De schaamte voorbij
“De nood aan dit soort opleiding is hoog”, vindt verpleegkundige Ann Bogemans. “Het ontbreekt niemand aan goede wil, maar wel aan de juiste vorming. Vorige week had ik nog een patiënte die net voor haar operatie vertelde dat ze moeite had met intiem contact. Omdat ik me niet aan een vraag over dat thema had verwacht, reageerde ik aanvankelijk wat onwennig. Terwijl de dame een heel logisch onderwerp aansneed. De bedoeling van deze cursus is dat wij als verpleegkundigen beter gewapend zijn om met deze vragen aan de slag te gaan. We moeten uitstralen dat mensen ze mogen stellen. Schaamte is nergens voor nodig.”
