VRT-journaliste Machteld Libert volgde tien jaar geleden het proces van moordenaar Ronald Janssen: "Nabestaanden kregen geen antwoord op hun vragen"

Dag op dag tien jaar geleden, op 21 oktober 2011, werd Ronald Janssen veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moorden op Annick Van Uytsel in 2007, en op Kevin Paulus en Shana Appeltans in 2010. Een dag eerder had de jury hem schuldig bevonden en viel het doek over een proces dat heel het land in de ban hield, en zeker ook de naaste omgeving van Annick, in Diest. VRT-journaliste Machteld Libert volgde het proces nauw op en vertelt aan Radio 2 Vlaams-Brabant hoe zij er aan terugdenkt.

VRT-journaliste Machteld Libert volgde het proces van Ronald Janssen, de moordenaar van Annick Van Uytsel uit Diest en Shana Appeltans en Kevin Paulus uit Halen, op de voet in de rechtzaal. "Ik was even geschrokken toen ik hoorde dat dat al 10 jaar geleden is", vertelt Libert, die zich nog veel herinnert van het proces. "Het stond in de sterren geschreven dat die man levenslang zou krijgen."

"Het was het einde van een proces dat zo'n 4 weken heeft geduurd, waarbij familie en vrienden van de slachtoffers antwoorden hoopten te krijgen op vragen als: wat is er gebeurd, wat waren hun laatste woorden, hebben ze pijn gehad? Helaas hebben ze die antwoorden niet gekregen", herinnert Libert zicht. "De dader, Ronald Janssen, liet niet in zijn kaarten kijken op dat vlak, of hij wist het niet meer of veranderde zijn stelling. Hij haalde van alles boven: rugklachten, een moeilijke scheiding, maar gaf geen echte antwoorden die de nabestaanden verwachtten te krijgen."

Van vervroegd vrijkomen geen sprake

Libert heeft vlak na het proces een boek uitgebracht over moordenaar Ronald Janssen: 'Een mens, een monster.' "Dat was hij ook", vertelt Libert. "Hij is jarenlang een gewone mens geweest: een leerkracht en een papa, en dan is die monsterlijkheid naar boven gekomen. De psychiater op dat proces was destijds heel duidelijk: Janssen is een kernpsychopaat, dat zijn mensen die niet voor verbetering vatbaar zijn."

De kans dat Janssen vervroegd vrij komt, acht Libert dan ook bijzonder klein. "Hij heeft het al geprobeerd, maar dat is mislukt. Voor je vervroegd kan vrijkomen, moet je langs een psychiater passeren en als Janssen nog altijd dezelfde normen en karakteristieken vertoont, lijkt me dat onwaarschijnlijk. Ik vraag me in ieder geval af welke rechter daar zijn handtekening onder zou zetten." 

Meest gelezen