AP

Russische hoofdstad Moskou anderhalve week in lockdown, burgemeester: "We evolueren naar worst-casescenario"

De Russische hoofdstad Moskou gaat vanaf eind volgende week minstens anderhalve week in lockdown. Bovenop de verlofweek die president Poetin al voor heel Rusland had aangekondigd, gaan zowat alle niet-essentiële diensten dicht. Het aantal nieuwe besmettingen in Moskou loopt fors op. In heel Rusland werd nog maar eens een recordaantal coviddoden opgetekend: 1.036 per dag.

Vanaf 28 oktober tot minstens 7 november gaat de Russische hoofdstad Moskou in lockdown, kondigde burgemeester Sergej Sobjanin aan. Cafés en restaurants en alle niet-essentiële winkels gaan dicht. Voedingswinkels en apotheken blijven wel open.

Ook de scholen, kinderdagverblijven, fitnesscentra en cinema's moeten sluiten. Theaters en musea mogen wel openblijven, maar de zalen mogen maar de helft gevuld zijn en bezoekers moeten een coronapas voorleggen die bewijst dat ze gevaccineerd zijn of recent covid hebben gehad.

"De situatie in Moskou is aan het evolueren naar een worst-casesenario", zegt burgemeester Sobjanin in zijn argumentatie voor de lockdown. "De ervaring leert ons dat vrije dagen inlassen het meest efficiënte middel is om het aantal besmettingen en overlijdens te doen dalen."

Het aantal besmettingen in Moskou bereikt stilaan weer recordcijfers. Ook in heel Rusland blijven de cijfers stijgen, met nu meer dan 36.000 nieuwe besmettingen per dag. Wat het aantal doden betreft, blijven de recordaantallen elkaar opvolgen. Gisteren noteerde Rusland 1.036 doden.

Rusland verkeert daarmee in de zwaarste golf sinds het begin van de pandemie. Toch lijkt de ernst van de situatie niet bij iedereen door te dringen. Er is weinig animo bij de bevolking om zich aan de coronamaatregelen te houden, terwijl van de ongeveer 145 miljoen inwoners nog maar zo'n 45 miljoen Russen volledig gevaccineerd zijn, iets meer dan 30 procent. 

Op de afdelingen intensieve zorg liggen veel niet-gevaccineerden. Het drijft de artsen tot wanhoop, want veel sterfgevallen hadden vermeden kunnen worden, zeggen ze. Bekijk de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

De Russische regering van haar kant staat niet echt te springen om strengere maatregelen op te leggen, laat staan een volledige lockdown in het hele land in te voeren, zoals bij het begin van de pandemie.

Gisteren keurde president Vladimir Poetin wel de invoering van een verlofweek goed. Van 30 oktober tot minstens 7 november (en mogelijk langer) krijgen alle Russen een vrije week, waardoor vermeden wordt dat mensen op kantoor en in het drukke openbaar vervoer samenkomen.

Poetin droeg de lokale autoriteiten ook op om zelf meer beperkingen op te leggen, wat Moskou dus zal doen in de vorm van een lockdown. Eerder deze week maakte het stadsbestuur al bekend dat alle kwetsbaren en mensen boven de 60 die niet gevaccineerd zijn, tot eind februari zullen moeten binnenblijven.

Ook andere regio's namen al extra maatregelen, zoals vaccinatie verplicht maken om bepaalde openbare plaatsen te kunnen bezoeken of bepaalde beroepsgroepen tot vaccinatie verplichten.

In totaal heeft de coronapandemie volgens de Russische regering al aan meer dan 227.000 Russen het leven gekost. Maar dat aantal is wellicht een ruime onderschatting. Het nationaal statistische agentschap Rosstat schatte het aantal doden eind augustus al op meer dan 400.000.

Meest gelezen