Foto Pexels-Mart Production

Sint-Niklaas voert jaar lang gerichte drugsacties: "De pakkans is zeer groot nu"

De politie van de stad Sint-Niklaas heeft het voorbije jaar 41 specifieke drugsacties georganiseerd om drugsdealers te ontmoedigen hun drugstrafiek in Sint-Niklaas te blijven doen. Zo werd meer politie ingezet op bepaalde "hotspots" in de stad, zoals de omgeving van het station, de Witte Molen of de uitgaansbuurt. De gekende drugsdealers werden ook van dichtbij opgevolgd met observaties in burger, maar ook met grotere acties aan het station met drugsdetectiehonden.

"Het drugsprobleem is een wereldwijd probleem", zegt burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) van Sint-Niklaas. "Maar we gaan er met de politie hard tegenin. Het afgelopen jaar hebben we 41 gerichte drugsacties ondernomen en er zijn 29 gerechtelijke onderzoeken gevoerd. Dat heeft geleidt tot 71 arrestaties. Er zijn 7 cannabisplantages met meer dan 5.000 planten opgerold. Er is bijna 350.000 euro cash geld inbeslag genomen, maar ook wapens en uiteraard drugs." 

Druggebruikers moeten geholpen worden, drugdealers hard aangepakt

Burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA)

Alle acties en de onderzoeken moeten er voor zorgen dat de situatie rond drugs niet erger wordt in de stad. "Ik wil niet dat het hier een bevoorradingskanaal wordt voor drugs. Druggebruikers moeten geholpen worden en terug op het juiste pad gebracht worden. De drugdealers moeten we daarentegen hard aanpakken en hen laten voelen dat ze absoluut niet welkom zijn. De pakkans is zeer groot nu."

Onderliggende organisatie drugsmilieu

Commissaris Fabrice Vandermalle legt uit hoe het opdrijven van de acties tegen publiek gebruik en verkoop van verdovende middelen heeft gewerkt: "Die hebben mooie resultaten opgeleverd. We hebben ook het aantal gerechtelijke dossiers opgevoerd. Zo hebben we de handel wat kunnen ontmantelen."

Lees voort onder de foto.

Foto Luk De Wilde

De onderliggende organisatie van het drugsmilieu kon, door de resultaten, dus beter in kaart gebracht worden. De meerderheid van de gerechtelijke dossiers waren langlopende onderzoeken naar heroïne- en cocaïnedealing. Die worden gevolgd door dossiers die over cannabisverkoop en -invoer gaan, maar ook dealing van GHB (zogenaamde vloeibare xtc) en speed. Toch viel vooral de stijgende heroïnehandel op, en ook nationaal, zegt Vandermalle: "Maar cannabis en cocaïne blijven ook nog heel gangbaar."

De politie kwam vaak te weten wie er waar met drugs bezig was, door informatie die uit verschillende bronnen kwam. De omgeving van het station bleek daarbij vaak een terugkerende plek waar drugs gedeald wordt. Daarom werd daar, en op andere "hot spots", extra controle gevoerd.

De cijfers

Er zijn 7 professionele cannabisplantages opgerold waar 5 verschillende criminele organisaties bij betrokken zijn. In totaal zijn 5.262 cannabisplanten in beslag genomen. Met alle rechtelijke dossiers samen is opgemerkt dat het aantal heroïnedossiers stijgt en dat er een link bestaat met Antwerpen en Nederland, van waaruit de dealing zou gestuurd worden.

Foto Luk De Wilde

Er zijn het afgelopen jaar, van september 2020 tot en met september 2021, in totaal 71 arrestaties uitgevoerd, waarvan 47 personen onder aanhoudingsmandaat werden geplaatst door de onderzoeksrechter. 19 verdachten zijn geïdentificeerd. Er is een crimineel vermogen berekend van minstens 4.629.280 euro.

Kwart van drugsbezit was lachgas

In totaal zijn er het afgelopen jaar 315 drugsgerelateerde processen-verbaal opgesteld in Sint-Niklaas, waarvan 61 voor drugshandel, 248 voor drugsbezit en 6 voor het houden van een cannabisplantage. Er is ook lachgas gevonden en dat maakte bijna een vierde uit van de processen-verbaal voor drugsbezit.

De drugsacties gebeurden in samenwerking met verschillende diensten en externe partners, zoals de spoorwegpolitie en de Directeur Hondensteun.

Meest gelezen