Opnieuw 500-tal vrouwen op straat in Elsene tegen seksueel geweld 

In de Brusselse gemeente Elsene zijn vanavond zo'n 500 vrouwen op straat gekomen tegen seksueel geweld. Vorige week donderdag was daar ook al een vrouwenmars. De aanleiding voor het protest zijn klachten en getuigenissen van vrouwen die zeggen dat ze gedrogeerd en verkracht zijn in twee studentencafés.

De actie vorige week vond plaats in de studentenbuurt aan de begraafplaats in Elsene. Toen waren er zo'n 1.300 betogers. Vandaag vond de manifestatie plaats aan het gemeentehuis in Elsene. De politie telde zo'n 500 aanwezigen. Het merendeel vrouwen, maar ook mannen waren welkom.

De betoging vond plaats op hetzelfde moment als de gemeenteraad van Elsene, die digitaal verloopt. Het punt van seksueel geweld staat er op de agenda. Buiten aan het gemeentehuis maakten de manifestanten hun standpunt duidelijk tijdens verschillende toespraken waarin ze meer steun voor de slachtoffers eisten. 

Tussendoor scandeerden ze "Wij zijn sterk, fier, feministisch, radicaal en woedend". Op de pamfletborden die de betogers bij zich hadden, stonden slogans als "De schaamte moet van kamp veranderen", "Wanneer ik uitga wil ik vrij zijn, niet dapper", "Ik ben geen slachtoffer, ik ben een overlever" of "Ik ben 16 jaar en heb 1 kans op 5 om verkracht te worden".

"Het discours moet veranderen, zeggen de betogers." Bekijk het gesprek met reporter Marjan Temmerman in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

"Het zijn vrouwen met verhalen van seksueel geweld", vertelt onze reporter ter plaatse Marjan Temmerman. "Vrouwen die bijvoorbeeld vaak worden aangeklampt op straat of die echt fysiek zijn aangerand. Het gaat zo ver dat ze hun gedrag aanpassen en niet meer naar buiten gaan zonder sleutel in de hand of spuitbus in de aanslag, moest het nodig zijn om zich te verdedigen."

"Ze willen dat het discours verandert. Als vrouwen aangeven dat ze bepaald gedrag niet appreciëren, moet er naar hen geluisterd worden. "Dit is niet normaal, niet iets waar we mee moeten leren leven", zo zeggen ze. Een heel concrete eis is de oprichting van meerdere centra voor opvang na seksueel geweld. Nu is er maar één in Brussel."

Minister van Quickenborne: "Drogeren zal strenger bestraft worden"

Daders van seksueel geweld die verdovende middelen gebruiken om iemand te kunnen aanranden, zullen daarvoor binnenkort zwaarder gestraft kunnen worden. Dat heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) vandaag gezegd in het parlement.

De ministers van Justitie, Binnenlandse Zaken en Gendergelijkheid hebben overlegd over bijkomende maatregelen, naar aanleiding van de berichten over aanrandingen in Brusselse bars. Het parlement debatteert ook over een hervorming van het seksueel strafrecht.

"Een belangrijk nieuw element in het ontwerp, is dat we uitdrukkelijk voorzien dat spiking, het toevoegen van zogenoemde weerloosmakende stoffen aan drank, zal gelden als verzwarende omstandigheid", aldus Van Quickenborne. "Niet alleen bij verkrachting, maar ook bij elke vorm van aantasting van de seksuele integriteit. Dat zal nieuw zijn in ons strafwetboek en de straf kan oplopen tot 15 jaar." 

Bekijk het verslag in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen