Robert Van Malderen woont vlakbij het terrein waar de duivenkwekerij zou komen

Onrust over plannen voor duivenkwekerij in Asbeek: "Landelijk karakter met hand en tand verdedigen"

Er heerst onrust in het landelijke Asbeek, bij Asse. Daar is een aanvraag ingediend voor de bouw van een grote duivenkwekerij. Volgens de buren bedreigt het project het landelijke karakter van het gehucht. Maar volgens de initiatiefnemer zullen ze er geen of nauwelijks last van hebben.

Een bordje op een stuk landbouwgrond aan de Varent maakt de buurt ongerust. Er is sprake van de bouw van een duivenkwekerij, die zou bestaan uit drie grote duivenhokken, een dienstgebouw, een bedrijfswoning en een parkeerplaats. 

Buurman Robert Van Malderen reageert verontwaardigd op de plannen. "We zitten hier in landelijk gebied. Zo een bedrijf zal voor veel verkeer zorgen. En welk ziekterisico brengt de kweek van zoveel duiven mee", vraagt Robert zich af. Hij wijst ook op het risico van toenemende wateroverlast als er wordt gebouwd. "We moeten het landelijk karakter van Asbeek met hand en tand verdedigen", stelt hij.

Het bord met de bewuste bouwaanvraag staat op een pas gemaaid maïsveld
Radio 2

Initiatiefnemer Yannick Deridder uit Liedekerke spreekt de beweringen van de buurt tegen en wil gerust in dialoog met hen gaan. "Het aantal van 2.000 duiven wekt misschien onrust, maar daar zal de buurt geen last van ondervinden”, zegt hij. "De duiven zullen nooit uitvliegen en de buurt zal geen geur- of geluidshinder ondervinden. Ook het extra verkeer is verwaarloosbaar." 

Deridder werkt nu  nog op drie verschillende plaatsen, maar wil graag alles samenbrengen. Dat kan hij alleen doen in agrarisch gebied. "De mensen mogen niet vergeten dat ze in zulk een agrarisch gebied wonen, waar een bedrijf als het mijne zich mag vestigen", besluit Deridder. 

Meest gelezen