Radio 2

Ooievaarskoppel Arthur en Mascara krijgt nieuwe nestpalen in Geraardsbergen

Natuurpunt Boven-Dender heeft extra ooievaarspalen geplaatst in twee van haar natuurgebieden. Met de palen wil de vereniging extra plaats voor de kroost van het ooievaarskoppel Arthur en Mascara. En het trekt ook andere ooievaars aan: "Misschien wordt dit het begin van een kleine kolonie", zegt Koen Steenhoudt van Natuurpunt Boven-Dender.

Het ooievaarskoppel broedt sinds 2013 in het gebied tussen Onkerzele en Schendelbeke, legt Koen Steenhoudt van Natuurpunt Boven-Dender uit. "Eerst was dat in het provinciaal domein De Gavers. Sinds 2016 op een afgeknotte populier in de Boelaremeersen in Schendelbeke." De boom waar nu het nest ligt, is op sterven na dood, dus die gaat het wel eens begeven: "De palen zijn een alternatief", zegt Steenhoudt.

Arthur en Mascara

Het mannetje Arthur voelt zich al lang thuis in het gebied. Hij werd geboren in 2010 in Planckendael en had eerst een losbandiger liefdesleven, hij wisselde regelmatig van partner. Sinds 2019 hokt hij samen met vrouwtje Mascara. Het koppel is zeer actief en heeft ondertussen al 14 jongen grootgebracht. Nu is het koppel een vaste waarde geworden voor de buurt: "Het koppel wordt er in het hart gedragen en kreeg zelfs namen."

Misschien wordt dit het begin van een kleine kolonie
Koen Steenhoudt van Natuurpunt Boven-Dender

En de aanwezigheid van het koppel ooievaars trekt ook andere aan: "Dit jaar bleven verschillende jong volwassen vogels langdurig in het gebied rondhangen. Eentje bouwde zelfs een begin van een nest bij het Sas in Idegem. Misschien wordt dit het begin van een kleine kolonie", zegt Steenhoudt.

Met het plaatsen van de palen wordt meer nestgelegenheid geboden aan het ooievaarskoppel. De palen zijn er gekomen dankzij een samenwerking tussen Natuurpunt Boven-Dender en de stad Geraardsbergen.

Meest gelezen