Netflix

"Squid's victory" of "Squid game"? Streamingdienst in China beschuldigd van plagiaat na voorstelling nieuwe serie

Youku, een van China’s populairste streamingdiensten, wordt beschuldigd van plagiaat. Zijn nieuwe show “Squid's victory"" zou een kopie zijn van de Netflixserie "Squid game". Niet alleen de naam, maar ook de inhoud en gebruikte symbolen tonen immers een opvallend sterke gelijkenis met de Zuid-Koreaanse hitreeks.

Youku is met zo’n 95 miljoen abonneehouders een van de populairste streamingsdiensten van China. Gisteren stelde het tijdens een investeringsbeurs zijn nieuwe reeks "Squid's victory" voor. 

Een aantal pientere internetgebruikers kreeg al snel in de gaten dat de show veel weg heeft van de Zuid-Koreaanse Netflixserie "Squid game". Roze driehoeken en cirkels in het promomateriaal deden bij heel wat mensen een belletje rinkelen. 

Onlinecritici waren dan ook niet mals voor Youku. Op het Chinese socialemediaplatform Sina Weibo spraken gebruikers schande over de weinig creatieve aanpak van de streamingdienst. Het onderwerp was zelfs een tijdje trending. 

“Door een fout werd de eerste draft van de nieuwe show – die eerder afgevoerd werd – per ongeluk gebruikt voor promotionele doeleinden op een investeringsbeurs”, zo schreef Youku op Sina Weibo. Het plaatste een foto van de nieuwe poster, waarop meteen ook de nieuwe naam van de serie bekend prijkte: "Game’s victory".

Flauwe excuses

Hoewel het streamingplatform snel met excuses kwam, konden die niet overal op bijval rekenen. Heel wat critici spraken van een goedkope leugen en benadrukten dat Youku zich niet schuldig mag maken aan plagiaat. "Waarom kunnen onze producers niet gewoon zelf creatief zijn?", vroegen velen zich af.

Squid Game is een verhaal over een dodelijke afvallingsrace waarin 456 mensen strijden om een prijzenpot van 40 miljoen dollar. De serie is op korte tijd uitgegroeid tot een wereldwijde hype. Dat is ook China niet ontgaan. Maar omdat Netflix daar niet beschikbaar is, kijken heel veel Chinezen via illegale websites. En dat verklaart mogelijk waarom Youku nu met een Chinees alternatief op de proppen komt.

Meest gelezen