Videospeler inladen...

Stel je je renovatie best uit nu prijzen van materialen stijgen? Jouw vragen over (ver)bouwen beantwoord

De bouwsector kampt met stijgende prijzen en een tekort aan bouwmaterialen. Volgens een studie van Bouwunie lopen de projecten van acht op de tien schrijnwerkers daardoor vertraging op. Ook Niko Demeester, directeur van de Confederatie Bouw, bevestigt het probleem. We legden jullie vragen aan hem voor in #steljevraag. 

Dat komt door de coronapandemie. “Corona heeft iedereen thuis gezet waardoor we massaal aan het doe-het-zelven zijn geslagen of renovatiehulp hebben ingeroepen”, zegt Niko Demeester van de Confederatie Bouw. 

De vraag naar bouwmaterialen steeg daardoor, maar het aanbod kon die vraag niet volgen. “In de eerste coronagolf in het voorjaar van 2020 is de economie wereldwijd tot stilstand gekomen. De productie was dus ingestort en de vraag is veel sterker hernomen dan dat iedereen verwacht had. Daardoor zitten we al sinds november 2020 met enorme problemen met leveringen en prijsstijgingen.”

Volgens Demeester moet je nu minstens twee weken wachten op verschillende bouwmaterialen en kan dat zelfs oplopen tot een maand. “De meeste aannemers zien de materialen bovendien stijgen met ongeveer 15 procent", vertelt hij.

De Bouwunie spreekt over leverproblemen en prijsstijgingen bij constructiehout, plaatmateriaal, OSB en MDF, planken en latten, meubelbeslag, isolatie, raamprofielen, maar ook bij hulpgoederen zoals silicone en lijmen, en keuken- en sanitaire toestellen.

Niko Demeester van Confederatie Bouw ziet vooral de prijzen van hout en PUR stijgen. “PUR-isolatie is dat wit schuim dat ze spuiten in spouwmuren en zolders om te isoleren”, verduidelijkt hij. “Hout is in prijs gestegen omdat er wereldwijd een tekort aan is doordat men overal veel hout gebruikt. PUR-isolatie is dan weer een bijproduct van olie en aangezien de olievraag wereldwijd is teruggevallen door corona, werd er ook minder PUR geproduceerd.”

Gelukkig worden niet al die prijsstijgingen doorgerekend aan de klant:

Videospeler inladen...

“Nee, dat mag niet”, zegt Demeester stellig. “De aannemer moet dat voorzien in het contract door een prijsherzieningsclausule toe te voegen. De helft van de aannemers heeft dat in zijn contract staan en kan dan in overleg gaan met de klant om een prijsstijging door te rekenen die hij zelf niet kan opvangen.”

Wie zo’n prijsherzieningsclausule niet in het contract zet, mag dit dus niet. “De aannemer kan dan altijd vragen aan de klant om iets te betalen, maar het mag niet zomaar doorgerekend worden.”

De toekomst is nooit met zekerheid te voorspellen, maar Demeester heeft er alvast een goed oog in. “De periode van prijsstijgingen lijkt af te toppen. Volgens de verwachtingen die we internationaal zien zullen de prijzen normaal gezien begin 2022 stoppen met stijgen en stabiliseren. Tegen de zomer van 2022 wordt dan opnieuw een normaal prijsniveau verwacht.”

Hoewel de prijzen tegen de zomer waarschijnlijk weer zullen dalen, is het volgens Demeester toch niet per se slim om een renovatie uit te stellen. “Andere prijzen kunnen stijgen en ook de loonkosten gaan stijgen door de indexatie in ons land”, kadert hij. “Ik denk dat wie nu klaar is om te renoveren, en dus producten beschikbaar heeft die betaalbaar zijn, beter verder doet. Anders ga je speculeren op de toekomst en ondertussen gefrustreerd zijn omdat je huis niet op tijd gerenoveerd is.”

En ook voor wie niet al zijn materialen op het gewenste moment kan krijgen, zijn er oplossingen:

Videospeler inladen...

Wil je de volledige #steljevraag met Niko Demeester bekijken? Dat kan hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen