Huis van Afgevaardigden beschuldigt ex-topadviseur van Trump van minachting Congres

In de VS heeft het Huis van Afgevaardigden een resolutie goedgekeurd die Steve Bannon beschuldigt van minachting van het Congres. Bannon, een voormalige topadviseur van ex-president Donald Trump, weigerde eerder deze week om te komen getuigen in de commissie die de bestorming van het Capitool onderzoekt. De stemming maakt de weg vrij om Bannon gerechtelijk te vervolgen.

De uitkomst van de stemming in het Huis van Afgevaardigden was 229 voor en 202 tegen. Alle Democraten stemden voor de resolutie. 9 Republikeinen stemden met hen mee, de rest stemde allemaal tegen. Het is nu aan het ministerie van Justitie om te beslissen om over te gaan tot vervolging of niet.

De commissie wilde Bannon horen omdat hij op voorhand op de hoogte zou zijn geweest dat er gewelddadige protesten zouden plaatsvinden op 6 januari. In een radioshow de dag voor de bestorming verkondigde hij dat er "morgen iets dramatisch zou gebeuren en dat de hel zou losbarsten". 

Bestorming van het Capitool: hoe zat dat ook alweer

Op 6 januari bestormden Trump-aanhangers het Capitool in Washington omdat ze het niet eens waren met de verkiezingsoverwinning van Joe Biden. Het Huis van Afgevaardigden richtte na de aanval een commissie op om de rol te evalueren die voormalig president Donald Trump heeft gespeeld bij de aanval. De bestorming vond plaats na een toespraak van Trump, waarin hij de Democraten voor de zoveelste keer beschuldigde van het "stelen" van de verkiezingsoverwinning. 

Als Bannon effectief veroordeeld wordt voor minachting, riskeert hij een geldboete tussen 100 en 100.000 dollar en een gevangenisstraf van een maand tot een jaar. 

"Maar zo'n veroordeling zal niet evident zijn", zei onze VS-correspondent Björn Soenens eerder deze week. "Het hele proces kan lang aanslepen en de vraag is of dat allemaal zal lukken voor de Congresverkiezingen van volgend jaar. Indien de Republikeinen winnen, is de kans groot dat de commissie wordt opgedoekt en dan is de hele zaak dood en begraven."

Ex-president Trump heeft zijn voormalige medewerkers opgeroepen om niet te getuigen voor de Capitool-commissie. De Democraten willen met de actie tegen Bannon ook druk zetten om dat wel te doen.

Wie is Steve Bannon?

Steve Bannon is een invloedrijke figuur in het rechtse medialandschap in de VS. Hij leidde de verkiezingscampagne van Trump en werd nadien zijn topadviseur. Lang bleef Bannon niet in het Witte Huis, maar ook na zijn ontslag bleven er nauwe banden tussen hem en Trump. Een van de laatste beslissingen van Trump als president was om Bannon gratie te verlenen voor aanklachten van fraude.

Meest gelezen