Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Tienduizenden Soedanezen betogen voor het vertrek van de militairen uit de overgangsregering

In Soedan is er vandaag massaal betoogd tegen de invloed van de topmilitairen in de overgangsraad die het land regeert sinds de val van dictator Omar al-Bashir enkele jaren geleden. Die overgangsraad omvat zowel vertegenwoordigers van het democratisch volksprotest als topmilitairen, maar de spanningen worden met de dag groter.

Er waren tienduizenden  en mogelijk meer mensen op de been in de Soedanese hoofdstad Khartoem, maar ook in andere steden werd betoogd. De manifestanten eisten een echte burgerregering en willen het vertrek van de militaire leiders uit de overgangsraad die het land bestuurt sinds de val van dictator Omar al-Bashir in 2019. 

Die raad bestaat uit een wankele samenwerking tussen vertegenwoordigers van het volksprotest dat Bashir ten val heeft gebracht en topmilitairen die carrière hebben gemaakt tijdens het Bashir-bewind. Die nogal vreemde samenwerking moet Soedan naar verkiezingen en een burgerlijk bewind brengen, maar de spanningen tussen beide kampen lopen de voorbije maanden en weken steeds verder op.

Enkele weken geleden mislukte een staatsgreep van aanhangers van Bashir tegen de overgangsregering. Enkele dagen geleden betoogden aanhangers van het leger. Zij eisen dat de militairen de burgerpolitici naar huis sturen en de macht overnemen omdat de burgerlijke politici geen vat krijgen op de economische crisis. Sommigen vrezen dat de topmilitairen dat inderdaad van plan zijn en een nieuw militair regime zouden installeren. Dat zou dan een beetje lijken op de situatie in Egypte na de val van Hosni Moebarak in 2011 en het aan de macht komen van huidig president Abdel Fattah al-Sisi.

De betoging van vandaag was ook symbolisch: op dezelfde dag leidde in 1964 een protestbeweging in Soedan tot de val van een vorig militair regime en de installatie van een parlementaire democratie. 

Meest gelezen