Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Verdachte van de moord op Brits parlementslid sir David Amess is nu ook officieel beschuldigd

In het Verenigd Koninkrijk is de 25-jarige man die vorige week is opgepakt in verband met de moord op het Conservatieve parlementslid sir David Amess nu ook in beschuldiging gesteld. David Amess werd vorige week neergestoken tijdens een ontmoeting met zijn kiezers in Engeland. De dader zou sympathie gehad hebben voor de terreurgroep IS.

De 25-jarige verdachte van Somalische afkomst, Ali Harbi Ali, werd vorige week kort na de moord op Amess door de politie opgepakt. Vandaag is hij officieel in beschuldiging gesteld wegens moord en terrorisme. Volgens de politie had de verdachte religieuze en ideologische motieven. De verdachte zou sympathie hebben voor de terreurgroep IS en zou Amess als slachtoffer gekozen hebben omdat die indertijd in het Lagerhuis voor luchtaanvallen tegen IS in Syrië had gestemd.

Ali Harbi Ali woont in Londen en heeft de Britse nationaliteit. Zijn vader was een voormalig adviseur van een Somalische premier. De politie is niet op zoek naar medeplichtigen en gaat ervan uit dat Ali Harbi Ali alleen heeft gehandeld.

Vorige vrijdag is het Conservatieve parlementslid sir David Amess neergestoken tijdens een ontmoeting met mensen uit zijn kiesdistrict in Leigh-on-Sea in het Engelse graafschap Essex. Amess is kort daarop overleden. De moord heeft de Britten erg geschokt en de veiligheidsmaatregelen voor politici zijn verscherpt. Toch moeten die ook contact houden met hun kiezers. 

Enkele jaren geleden is het socialistische parlementslid Jo Cox vermoord door een man met extreemrechtse sympathieën. Die dader heef intussen levenslang gekregen.

Meest gelezen