Archieffoto
ROBIN UTRECHT

Wommelgem gaat alle schoolkinderen tussen 6 en 12 jaar testen op corona, mondmasker weer verplicht bij scholen en kinderopvang

Wommelgem gaat alle leerlingen van vier basisscholen in de gemeente testen op corona. Dat zal zaterdag in de namiddag gebeuren. De aanleiding is het hoge aantal besmettingen in GO! basisschool De Boomgaard. Die is nu gesloten tot aan de herfstvakantie. De buitenschoolse kinderopvang blijft voorlopig wel open, met extra maatregelen. Zo zal iedereen in de buurt van scholen en de kinderopvang vanaf maandag weer een mondmasker moeten dragen. Ook sport- en cultuurverenigingen zullen extra maatregelen moeten nemen of hun activiteiten twee weken moeten stopzetten voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

De gemeente Wommelgem had vandaag crisisoverleg met het Agentschap Zorg en Gezondheid en de Eerstelijnszone. Meer dan de helft van de besmettingen in de gemeente zitten bij kinderen tussen 6 en 12 jaar. "We willen de andere scholen en de buitenschoolse kinderopvang zo lang mogelijk openhouden", zegt burgemeester Frank Gys (N-VA). "Maar zaterdagnamiddag zullen we dan een brede testing organiseren van alle leerlingen van 6 tot 12 jaar. De ouders gaan daarover morgen gecontacteerd worden. We hopen zo de ongerustheid die bij veel ouders leeft, weg te nemen. Dat zal ons ook een goed beeld geven van het aantal besmettingen binnen die leeftijdscategorie."

Het gaat over vier scholen. Kleuterscholen horen daar niet bij. "De buitenschoolse opvang blijft ook open. We gaan kinderen van de verschillende scholen zo veel mogelijk uit elkaar houden. Kinderen van De Boomgaard zijn niet welkom tot aan de herfstvakantie."

We willen mensen in Wommelgem oproepen om toch weer zo veel mogelijk een mondmasker te dragen. We gaan het ook echt verplichten bij de schoolpoorten en bij de buitenschoolse kinderopvang

Frank Gys, burgemeester Wommelgem (N-VA)

Ook enkele verenigingen zullen hun activiteiten voor kinderen tussen 6 en 12 jaar tijdelijk moeten stopzetten. "Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft daarop aangedrongen. Het gaat dan vooral over zang of het bespelen van blaasinstrumenten. Die verenigingen gaan we ook contacteren dat ze geen activiteiten meer mogen doen binnen, tot aan de herfstvakantie. Verenigingen die activiteiten in de buitenlucht doen, gaan we vragen om bijvoorbeeld in kantines weer mondmaskers te dragen en doucheruimtes te sluiten voor twee weken."

Vanaf maandag worden mondmaskers weer verplicht bij scholen en de kinderopvang. "We willen mensen in Wommelgem oproepen om toch weer zo veel mogelijk een mondmasker te dragen. Ik weet dat het momenteel heel moeilijk is om daar een draagvlak voor te vinden, maar de artsen van Zorg en Gezondheid en de eerstelijnszone dringen daar toch op aan. We gaan het via een burgemeestersbesluit ook verplicht maken bij de schoolpoorten en bij de buitenschoolse kinderopvang." 

Zondagavond zouden de resultaten van de tests beschikbaar moeten zijn. Op basis daarvan worden de maatregelen eventueel nog bijgestuurd.

 

Meest gelezen