Niet-gevaccineerde sollicitanten niet langer welkom in ziekenhuisgroep ZNA in Antwerpen

De Antwerpse ziekenhuisgroep ZNA neemt alleen nog nieuwe werknemers aan die gevaccineerd zijn tegen corona. De regeling geldt voor alle jobs van het ziekenhuisnetwerk, dus niet alleen voor zorgpersoneel. Er wordt gewerkt aan een wet om een coronaprik te verplichten voor het zorgpersoneel, maar daar wil de Antwerpse ziekenhuisgroep niet op wachten, zegt Antwerps schepen van Gezondheidszorg en ZNA-voorzitter Els van Doesburg (N-VA). 

De maatregel - die voor alle duidelijkheid niet van toepassing is op wie al werkt voor de ziekenhuisgroep - wordt al sinds vorige maand toegepast. "En bij voor zover ik weet hebben we nog niemand moeten afwijzen", zegt voorzitter Van Doesburg. "We hebben bij ZNA sowieso al een hoge vaccinatiegraad van 95 procent. We zouden dat mooie cijfer niet naar beneden willen trekken door mensen in dienst te nemen die niet gevaccineerd zijn."

Er is juridische discussie over de wettelijkheid van de maatregel, want er is (nog) geen wet die het vaccin verplicht voor het zorgpersoneel. De voorzitter van de Antwerpse ziekenhuisgroep kijkt dan ook uitdrukkelijk naar federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) om het wettelijk kader snel te creëren.

"Je merkt nu bij mensen die dubbel gevaccineerd zijn dat de kracht van het vaccin na enige tijd kan afnemen. In een ziekenhuis zit je met de meest kwetsbare mensen. Die mensen en ons personeel moeten we beschermen", aldus Van Doesburg. "Als je komt solliciteren bij een ziekenhuis en je wil in de zorg werken, ben je niet geschikt om bij ons te komen werken als je niet gevaccineerd bent."

Het verplichten van het vaccin voor mensen die werken in de zorgsector zal er wel degelijk komen. Als het van minister Vandenbroucke afhangt nog voor Kerstmis, zei hij gisteren in "Terzake".  Bij ZNA vragen ze overigens dat iedereen die komt solliciteren gevaccineerd is tegen corona, ook mensen die niet meteen met patiënten in aanraking komen. "In een ziekenhuis werkt men in een keten. Het is niet zo dat de verpleging nooit in contact komt met administratie", luidt de verklaring.

"Als je komt solliciteren in een ziekenhuis en je bent niet gevaccineerd, dan ben je niet geschikt om bij ons te komen werken", zegt ZNA-voorzitter Els van Doesburg in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen