Ziekenhuis Netwerk Antwerpen vervangt meer dan 1.600 bedden: beter voor patiënten én verzorgers

Het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) vervangt een groot deel van zijn bedden. Het zijn er meer dan 1.600. Die vernieuwing gebeurt eens om de 20 jaar. De nieuwe bedden zijn veiliger en comfortabeler voor patiënten en ergonomischer voor zorgverleners. ZNA Middelheim en ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis krijgen de eerste. In 2024 zouden ze er allemaal moeten staan.

De nieuwe bedden zijn gewone en hoogtechnologische high care bedden voor de dienst Intensieve Verzorging. ZNA Middelheim en ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis krijgen de eerste. Tot en met 28 oktober worden daar 571 nieuwe bedden geïnstalleerd. In 2024 zouden alle nieuwe bedden er moeten staan. Het gaat trouwens alleen om nieuwe bedden: de matrassen worden vaker vernieuwd.

"De nieuwe bedden zijn goed voor een investering van 6 miljoen euro. Een investering die verantwoord is", zegt Els Van Doesburg, Antwerps schepen voor Gezondheidszorg (N-VA) en voorzitter van de raad van bestuur. "Deze bedden ondersteunen patiënten en personeel.  De high care bedden hebben bovendien meer mogelijkheden qua digitale bewaking, transport en positionering van de patiënt."

We kunnen het bed nu kantelen, waar we vroeger de patiënt zelf moesten draaien

Kelly Hamers, verpleegkundige ZNA Middelheim

"Het is een heel groot verschil met vroeger", zegt Kelly Hamers, verpleegkundige op de Intensieve Verzorging. "We kunnen het bed nu kantelen, waar we de patiënt vroeger zelf moesten draaien. De zorg wordt zo minder belastend voor onze rug. We kunnen mensen ook met één druk op de knop volledig in zithouding zetten. De bedden rijden ook makkelijker. En er zit een weegschaal in. We kunnen het gewicht van een patiënt meteen aflezen, terwijl we die vroeger met een lift van het bed moesten tillen. Dat was toch altijd een risico voor patiënten die niet zo stabiel zijn."

Volgend jaar zal ZNA Cadix opengaan, op het Eilandje in Antwerpen. Daar zullen 300 bedden komen. Daarna volgen ZNA Palfijn, ZNA Elisabeth, ZNA Joostens en ZNA Hoge Beuken. De oude bedden worden aan scholen geschonken en naar ontwikkelingslanden. Zo zullen er al 80 vertrekken naar het Afrikaanse land Benin.

Meest gelezen