Alweer 240 verwaarloosde kippen, duiven en parkieten in beslag genomen in Bocholt

In een huis in Bocholt heeft de politie zo'n 240 verwaarloosde dieren gevonden en in beslag genomen. Verschillende dieren waren ziek, gewond of dood. Het was niet de eerste keer dat de politie dieren van dezelfde eigenaar meenam in het kader van het dierenwelzijn. Ook in juli werden er al dieren opgehaald bij diezelfde woning, toen waren het er 425.

De politie van de zone CARMA deed deze week een controle aan een woning in Bocholt. Ze trof meer dan 245 verwaarloosde dieren aan, waaronder duiven, kippen en parkieten. Ook in juli dit jaar werden bij dezelfde eigenaar al eens 425 dieren in beslag genomen. Toen ging het om een hond, parkieten en papegaaien, en grote aantallen kippen, konijnen en cavia's. 

De dieren die nu in beslag zijn genomen leefden in erbarmelijke omstandigheden. Verschillende dieren waren ziek en gewond. Ze beschikten niet over voldoende drinkwater, waren slecht verzorgd en leefden met teveel dieren in een kooi of hok.

Rudi Oyen van het vogel- en zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder meent dat er bij sommige mensen een vicieuze cirkel doorbroken moet worden, anders blijven ze dieren houden waar ze geen plaats of geld voor hebben: "Voor een leek is het moeilijk voor te stellen, maar je moet je verplaatsen in de leefwereld van de mensen die zoveel dieren houden. Ze gaan in de fout door hun dieren te verwaarlozen, maar ze beseffen niet dat ze slecht bezig zijn. Onze maatschappij hanteert andere waarden en normen en daar knelt het schoentje. Wat wij normaal vinden voor een verzorging van een dier is voor hen heel anders." 

Het is een vicieuze cirkel die moet doorbroken worden, mensen beseffen niet dat ze slecht bezig zijn

Rudi Oyen, vogel- en zoogdierenopvangcentrum

Rudi Oyen en de politie worden soms beschouwd als dieven omdat ze de dieren wegnemen bij de eigenaar. "We zien dikwijls dat mensen die veel dieren houden ook een soort verzamelwoede hebben", gaat Oyen verder. "In plaats van 1 paard te houden, houdt men 8 paarden, maar dat brengt een financiële last met zich mee. We hebben recent nog een voorval gehad waarbij we in een tuin 245 cavia's hebben weggehaald. Maar dan vragen we ons af: wie houdt dat zonder er een doel voor te hebben?" 

Alle dieren werden in beslag genomen en overgebracht naar het vogel- en zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder. Er werd opnieuw een pv opgesteld in het kader van dierenwelzijn.

Meest gelezen