Archieffoto van Amerikaanse Blackhawk-helikopters die zijn overgedragen aan de Afghaanse luchtmacht in Kandahar.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

VS probeert 150 Afghaanse luchtmachtpiloten weg te halen uit Centraal-Aziatische republiek Tadzjikistan

VS-diplomaten onderhandelen in Tadzjikistan over de repatriëring van ongeveer 150 piloten van de Afghaanse luchtmacht die eerder naar dat land waren gevlucht voor de opmars van de talibanrebellen. Eerder zijn al enkele honderden andere Afghaanse piloten vanuit Oezbekistan overgebracht naar de Verenigde Staten.

Tijdens de opmars van de taliban in Afghanistan deze zomer zijn enkele honderden Afghaanse piloten met hun vliegtuigen en helikopters over de grenzen van de Centraal-Aziatische republieken Oezbekistan en Tadzjikistan gevlucht. Die zijn daar ontwapend en wilden niet terugkeren naar Afghanistan uit vrees voor wraakacties van de taliban. Die moslimrebellen die intussen de macht hebben overgenomen, zijn bijzonder boos op de Afghaanse piloten omdat die tijdens de oorlog veel taliban gedood hebben.

In september heeft de VS een akkoord gesloten met Oezbekistan waardoor een groep van enkele honderden Afghaanse militairen kon vertrekken. Die zijn via de Verenigde Arabische Emiraten naar de VS gevlogen en in veiligheid gebracht.

De VS wil nu ook de ongeveer 150 Afghaanse piloten in Tadzjikistan overbrengen, maar dat verloopt stroever. De meesten van hen zitten vast in een sanatorium nabij de hoofdstad Doesjanbe en worden van de buitenwereld afgesloten. Een van hen is een vrouw die acht maanden zwanger is. Zij is wel naar een ziekenhuis gebracht.

Er zijn nu onderhandelingen aan de gang om al die Afghanen over te vliegen naar de Verenigde Staten. De taliban die de macht in Afghanistan hebben overgenomen, willen de piloten ook terughalen en beloven geen wraak te nemen. De taliban hebben veel hoogwaardig militair materieel in handen gekregen, maar hebben niet de kennis om dat te bedienen. De piloten geloven hen echter niet en willen naar de VS.

Meest gelezen