© Facebookpagina @GrootoudersvoorhetKlimaatBe

"Hoe praat je met je kleinkinderen over het klimaat, zonder hen bang te maken?" Antwerpse Grootouders stappen naar de klimaatconferentie in Glasgow 

Twintig Grootouders stappen 100 kilometer van Edinburgh naar Glasgow, waar op 31  oktober de klimaatconferentie start. Onder hen ook 7 Antwerpse Grootouders. Daar zullen ze hun bekommernissen aan de onderhandelaars van de Klimaatconferentie overbrengen. “Hoe praat ik over de klimaatproblematiek met mijn kleinkinderen, zonder hen bang te maken?", vraagt Ria Gielis uit Mortsel zich af.

Twintig Grootouders stappen van 26 tot 29 oktober van Edinburgh naar Glasgow, waar de Klimaatconferentie start. Ze hebben er dan een vierdaagse voettocht van 100 km op zitten langs kanalen die de opgang van de industriële revolutie markeren. Ze zullen ook een symbolische actie houden bij het standbeeld van James Watt, uitvinder van de stoommachine - wat als het begin van de industriële revolutie kan gezien worden en daarmee ook, onbedoeld, het begin van de inflatie van de uitstoot van broeikasgassen. 

Ria Gielis uit Mortsel heeft vijf kleinkinderen en stapt ook mee. "De oudste van 9 is echt bezig met het klimaat, hij is zelfs bang. "Wat kan ik nu nog meer doen voor het klimaat?" zegt hij dan. De kleinere kinderen weten ervan omdat wij mee gaan betogen. Op de betoging van 10 oktober waren we er met zijn allen, alle kinderen en kleinkinderen."

Ria Gielis met haar kleinzoon

Hoe praat je met kinderen over de klimaatproblematiek? "Ik vind dat heel moeilijk", zegt Ria. "Ik wil wel eerlijk zijn tegenover mijn kleinkinderen, maar ik wil ze ook niet bang maken. Ze zien natuurlijk ook de beelden op de televisie, van de bosbranden en de overstromingen in Wallonië. Dan moet je hen gerustellen maar tegelijk toch ook wel zeggen dat we in actie moeten schieten."

Ria neemt zich voor om tijdens het stappen met de andere grootouders na te denken en te praten, over hoe ze dat nu best vertellen aan hun kleinkinderen. 

Beluister hier het gesprek met Ria Gielis in "Start Je Dag"

De burgerbeweging Grootouders voor het Klimaat werd opgericht op 25 januari 2019 in het Vlaams Parlement. "We vragen aan de wereldleiders dringend maatregelen te nemen om het Akkoord van Parijs te realiseren. We willen een leefbare toekomst voor de volgende generaties. Nu kunnen we de gevolgen van de klimaatcrisis nog temperen. Elke decigraad telt", klinkt het.

Meest gelezen