Gaspar Noé, regisseur van "Vortex"
foto Michiel Devijver

Argentijnse film over dementie "Vortex" wint hoofdprijs Film Fest Gent

De internationale competitie op Film Fest Gent is gewonnen door “Vortex”, een film die toont hoe verscheurend en isolerend dementie is, van de hand van de Argentijn Gaspar Noé. Het verhaal van de laatste dagen samen van een bejaard paar.

Vijftien films uit alle windstreken dongen mee in de officiële competitie van Film Fest Gent. De internationale jury koos “Vortex” van de Argentijnse regisseur Gaspar Noé als winnaar van de Grand Prix voor beste film. “Vortex” vertelt het verhaal van een ouder koppel van wie de vrouw aan de ziekte van Alzheimer lijdt.  

Samen onder één dak een andere realiteit beleven

Het bijzondere is dat bijna de hele film in zogenoemd “split screen” is gemaakt, waarbij het scherm in tweeën gedeeld is. Daarmee wil de regisseur aangeven hoe zeer twee mensen onder hetzelfde dak een andere realiteit beleven. Het toont het verscheurende en isolerende effect van dementie op een bijzonder inventieve en filmische manier, oordeelde de jury.

De belangrijkste acteurs in “Vortex” zijn de Italiaan Dario Argento en de Française Françoise Lebrun. De Belg Benoît Debie was de director of photography of cameraregisseur. “Vortex” was eerder ook te zien op het Filmfestival van Cannes. Gaspar Noé draaide de film in amper zes maanden, binnen de beperkingen van het coronatijdperk, met weinig acteurs, op een beperkte locatie en met veel ruimte voor improvisatie. Er was ook een persoonlijke drijfveer: de moeder van de regisseur overleed aan de gevolgen van dementie en zelf herstelde hij recent van een hersenbloeding.

Gaspar Noé maakte eerder al zes films, waaronder “Enter the void”, vaak met nogal wat seks en geweld. Niet zo in “Vortex”, maar volgens de regisseur vindt het publiek het zijn “meest gewelddadige film over de menselijke ervaring”.  De film komt in februari bij ons in de bioscoop.

De jury van Film Fest Gent kende een speciale vermelding toe aan “Memoria” van de Thaise regisseur Apitchatpong Weerasethakul, met de Britse actrice Tilda Swinton in een hoofdrol. De Georges Delerue-prijs voor beste muziek is voor Gentenaar Ruben De Gheselle in de film“Clara Sola” van Nathalia Alvarez Mesén.

Meest gelezen