Amerikaanse president Biden belooft militaire bescherming aan Taiwan bij aanval door China

De Amerikaanse president Joe Biden zegt dat de Verenigde Staten bereid zijn om Taiwan militair te verdedigen als het eiland wordt aangevallen door China. Taiwan heeft een eigen regering, maar China beschouwt het als een eigen provincie. De spanning over Taiwan loopt de laatste weken opnieuw op. 

De Amerikaanse president deed zijn uitspraak op de tv-zender CNN. Tijdens een gesprek met een aantal kiezers in Baltimore, zei Biden dat de VS Taiwan zou verdedigen bij een Chinese aanval: "Ja, wij hebben een engagement in die zin", zei hij letterlijk.

Een opmerkelijke uitspraak, vindt VS-correspondent Björn Soenens, omdat het een breuk lijkt met het officiële beleid. "Normaal zegt Amerika: we zullen alle bijstand verlenen en alle middelen geven aan Taiwan om zichzelf te verdedigen als China zou aanvallen. Nu zegt Biden dat hij eventueel militair zou tussenbeide komen. Wellicht is dat om een vuist te maken tegen China."

Het Amerikaanse beleid ten aanzien van Taiwan is altijd een politieke en diplomatieke evenwichtsoefening geweest. Officieel steunt de VS de regering in Taipei. Maar de diplomatieke relaties zijn sinds 1979 verbroken na een akkoord met China. "Taiwan wordt niet erkend als een onafhankelijk land, dus hebben de Amerikanen er ook geen ambassade. Het enige wat ze tot nog toe hebben gedaan is hen verzekeren van militaire middelen en opleidingen."

De Verenigde Staten en China liggen als de twee grootste economieën ter wereld geregeld in de clinch over talrijke kwesties, maar Taiwan wordt vaak beschouwd als de enige kwestie die een gewapend conflict zou kunnen veroorzaken. De spanning tussen China en de westers gezinde regering in Taiwan zijn de voorbije weken nog opgelopen. China heeft gezegd dat het een "vreedzame hereniging" wil. Maar tegelijk voert het herhaaldelijk militaire manoeuvres uit in en boven de zee die het Chinese vasteland van het eiland scheidt. 

Na de uitspraak van de president was het Witte Huis er als de kippen bij om te verklaren dat het Amerikaanse beleid ten aanzien van Taiwan niet is gewijzigd. De Chinese VN-ambassadeur van zijn kant, Zhang Jun, zegt dat zijn land in een "defensieve" positie zit en "dat het net de Verenigde Staten zijn die gevaarlijke maatregelen nemen die naar een gevaarlijke situatie leiden in Taiwan".

UIT HET ARCHIEF: Bekijk een reportage over de toenemende Chinese dreiging ten opzichte van Taiwan (13/10/21):

Videospeler inladen...

Meest gelezen