Een beeld van één van de protesten in Elsene
juliette bruynseels

Uitbaters Brussels café reageren op vermeend seksueel geweld door barman: "We hebben nooit iets willen verdoezelen"

De uitbaters van El Café in Elsene hebben voor het eerst gereageerd op de verhalen over seksueel geweld door een van hun personeelsleden. Ze ontkennen met klem dat ze op de hoogte waren dat er een onderzoek voor gelijkaardige zedenfeiten liep tegen de man. Volgens hen hebben ze de barman ook nooit in bescherming willen nemen door hem tijdelijk over te plaatsen naar een ander café. "We willen op korte termijn maatregelen nemen om het nachtleven veiliger te maken", schrijven ze ook nog op Facebook.

Gisterenavond zijn in de Brusselse gemeente Elsene opnieuw honderden vrouwen op straat gekomen, om te protesteren tegen seksueel geweld. De aanleiding voor de aanhoudende straatprotesten zijn allerlei klachten en getuigenissen van vrouwen die zeggen dat ze gedrogeerd en verkracht zijn in twee studentencafés: El Café en Café Waff. Via het Instagramprofiel "Balance ton bar" circuleren ook al tal van anonieme getuigenissen over seksueel geweld in andere Brusselse zaken.

De directie van El Café heeft nu voor het eerst in een bijzonder uitgebreide Facebookpost gereageerd op de verhalen. In hun reactie tonen ze veel begrip voor de boosheid en de protesten van afgelopen week, maar de directie ontkent tegelijk met klem dat de barman die in opspraak is gekomen, werd overgeplaatst van het ene café naar het andere om bepaalde zedenfeiten onder de radar te houden.

"We begrijpen het gevoel van boosheid, we delen dat gevoel en we veroordelen die feiten ook. (...) De werknemer om wie het gaat, is meteen verwijderd uit de zaak. We zijn dus nooit medeplichtig geweest aan geweld tegen vrouwen, en we zullen dat ook nooit zijn."

"We hebben veel kritiek gekregen, dat we die barman bewust van de ene bar naar de andere hebben overgeplaatst. Maar dat had absoluut niets te maken met het willen verdoezelen van bepaalde feiten: die werknemer is gewoon actief in twee verschillende zaken." (lees voort onder de Facebookpost) 

De directie van El Café ontkent ook dat ze op de hoogte waren van het onderzoek naar één van hun werknemers omwille van zedenfeiten. "Op geen enkel moment zijn wij door de politie op de hoogte gebracht van het feit dat er een onderzoek was geopend. De klachten tegenover een medewerker zijn immers pas toegankelijk eens het onderzoek is afgerond."

We wisten niet eens dat er een onderzoek was geopend tegenover één van onze medewerkers. 

De zaakvoerders van El Café willen naar eigen zeggen vooral naar de toekomst kijken nu. Ze hebben "urenlange gesprekken gevoerd met het hele team" om te kijken op welke manier ze hun cafés veiliger kunnen maken.

"De getuigenissen van de voorbije weken hebben duidelijk gemaakt dat dit een breder fenomeen is in het nachtleven, en dat het essentieel is dat er op korte termijn maatregelen genomen worden", schrijven ze, waaronder een lijst volgt van concrete zaken die de uitbaters overwegen te doen, of intussen al zijn ingevoerd. 

Het gaan dan onder meer over glasbeschermers, waardoor er minder makkelijk drugs in drankjes van klanten kan belanden, de installatie van bewakingscamera's in de buurt van de bar, een betere opleiding van het personeel om hen meer bewust te maken van bedreigende situaties, of het aanbieden van drugtesten in uitgaansgelegenheden.

"Houd jullie vooral niet in om andere ideeën en suggesties te delen, voor een wereld waarin vrouwen kunnen dansen zonder gevaar", zo besluit de directie van El Café nog. "En bedankt voor alle steunbetuigingen, want zonder die berichten hadden we niet kunnen blijven doorgaan."

Meest gelezen