Videospeler inladen...

"Elke stap telt": Vlaamse overheid wil ons motiveren meer te bewegen, maar hoe magisch is die grens van 10.000 stappen?

Onder het motto "10.000 stappen: elke stap telt", wil de Vlaamse overheid iedereen aansporen méér te bewegen. Uit onderzoek blijkt immers dat bijna de helft van de Vlamingen minder beweegt dan de aanbevolen 2,5 uur per week. Maar hoe magisch zijn die 10.000 stappen per dag nu eigenlijk?

Stappen blijft de meest toegankelijke manier van bewegen en daarom lanceren verschillende organisaties vandaag een oproep om minstens 10.000 stappen per dag te zetten.  De 10.000 stappen-regel is niet nieuw, maar toch halen weinig Vlamingen die norm. Amper 64 procent beweegt voldoende.

"Tel je stappen naar de bakker"

Om mensen warm te maken voor beweging lanceren de organisaties verschillende initiatieven. Zo zullen maar liefst 218 Vlaamse steden en gemeenten aan de slag gaan met beweegroutes, gezonde mobiliteit en lokale beweegacties. De campagne spreidt zich over vier jaar en  tijdens elk jaar zal de focus op een ander thema liggen. 

In dit eerste jaar zullen ze de boodschap ‘Elke stap telt!’ zichtbaar maken in het straatbeeld. Straatsignalisaties laten zien dat kleine afstanden tussen nuttige locaties in de buurt ook extra stappen opleveren. Zo kunnen mensen bijvoorbeeld zien hoeveel stappen ze zetten van de bibliotheek tot aan het gemeentehuis. Of tussen de bakker en de slager.  Die techniek heet "nudging". Annelies Vandenberghe (expert beweging van Gezond Leven) legt uit:  "Nudging is via kleine aanpassingen in de omgeving ons gedrag richting gezonde keuzes sturen. Door mensen via straatsignalisaties subtiele duwtjes in de rug te geven, motiveren we ze om meer te bewegen."

We moeten proberen via kleine duwtjes in de rug gezonder te gaan leven en meer te bewegen

Annelies Vandenberghe, Expert beweging

Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) ondersteunt de actie: " Stel elke verplaatsing in vraag: geraak ik bij de bakker, de slager, bij de plaatselijke supermarkt eigenlijk niet 'gezonder' en misschien zelfs sneller te voet of met de fiets.? Die reflexen moeten we onszelf aankweken."

Sporten móet niet, bewegen wel

Met de campagne hopen de organiserende partners meer Vlamingen de aanbevolen beweegnorm van wekelijks 150 minuten matig tot hoog intensief bewegen te laten behalen. Bij matig intensief bewegen horen bijvoorbeeld zwemmen, elektrisch fietsen of stappen aan een goed tempo. Hoog intensief bewegen is bijvoorbeeld joggen, stevig doorfietsen of spitten in de tuin. Hoe ouder we worden, hoe minder we bewegen. Nochtans is beweging een belangrijk element van een gezonde levensstijl. Het belang ervan is tijdens de coronacrisis nog maar eens bewezen: mensen met een ongezonde levensstijl lopen meer risico om ernstig ziek te worden bij een besmetting. 

Voor alle duidelijkheid: je hoeft niet te sporten om voldoende te bewegen. Wandelen, een recreatieve fietstocht of even trampoline springen zijn al even goed voor onze gezondheid. Genoeg bewegen heeft tal van voordelen: een gezonder gewicht, een betere bloeddruk, sterkere botten en een goed geheugen zijn maar een paar van de resultaten van meer beweging.

Het belang van die 10.000 stappen voor jou uitgelegd: bekijk hier de video van de universiteit van Vlaanderen:

Videospeler inladen...

Bewust bewegen is nog beter

Professor Fysieke activiteit, Sport & Gezondheid Jan Seghers (KULeuven) is blij met dit initiatief: "Bijna iedereen heeft een stappenteller op de smartphone. 10.000 stappen is een heel duidelijk en haalbaar doel. " Toch is het volgens hem nog belangrijker om bewust tijd te maken voor beweging:   "Van die 10.000 stappen zouden er 6.000 onbewust moeten zijn (onderweg of op het werk bijvoorbeeld) , maar voor de overige 4.000 zou je bewust moeten kiezen."

Probeer ook overdag te bewegen. Het verhoogt de concentratie en zal je werk dus ten goede komen.

Jan Seghers, Professor fysieke activiteit (KUL)

Dat bewegen goed is voor ons lichaam, is ondertussen voor de meeste mensen wel duidelijk, maar om er mentaal ook winst uit te halen, moet je volgens Seghers een gestructureerd beweegmoment per dag inplannen. "Tijdens dat moment moet je even met niets anders bezig zijn, even deconnecteren en het werk/de studies loslaten. Studies tonen aan dat zelfs door een kort bewegingsmoment de doorbloeding naar de hersenen verbetert en de concentratie en efficiëntie toenemen. We moeten dus vooral ook tijd nemen om te bewegen doorheen de dag en niet enkel 's avonds. Het zal jezelf en je werk ten goede komen."

Meest gelezen