www.fotodp.be

Geweld en pyrotechniek bij voetbalevenementen neemt toe: nood aan actieplan en streng optreden van politie

In de strijd tegen geweld in en rond voetbalstadions vraagt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) aan de politie om streng op te treden tegen iedere vorm van geweld. Verschillende clubs uit 1A, de Koninklijke Belgische Voetbalbond en de Pro League werken aan een actieplan en mediacampagne om supporters op te roepen om voetbalwedstrijden in de beste en veiligste omstandigheden te laten verlopen. 

Afgelopen weekend nog gooide een gefrustreerde Standard-supporter een voetzoeker richting OHL-doelman Rafael Rolo. Dinsdagavond dan werd een Ninoofse supporter van Manchester City aangevallen op de parking van de E40 in Drongen door enkele Club Brugge-supporters. En zo gebeurden er de afgelopen weken nog meer incidenten, merkt ook de Koninklijke Belgische Voetbalbond. 

 “Helaas hebben wij de indruk dat het gebruik van geweld en pyrotechnische middelen bij voetbalevenementen in België de laatste tijd is toegenomen", vertelt Peter Bossaert, CEO van de Koninklijke Belgische Voetbalbond. "Enkel samen, met de hulp van de politieke overheden, de Pro League en de clubs, zullen wij dit fenomeen, dat de schoonheid van het voetbal aantast, doeltreffend kunnen bestrijden", gaat Bossaert verder. 

Zowel in als buiten het stadion is er geen plaats voor geweld of pyrotechniek
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V)

Om geweld uit de voetbalwereld te bannen, zat Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) samen met verschillende clubs uit 1A, de Koninklijke Belgische Voetbalbond en de Pro League. “Voetbal is een feest. Een feest dat zowel de spelers, hun buschauffeurs, de trainers, de staf, als de supporters in veilige en aangename omstandigheden moeten kunnen beleven. Zowel in als buiten het stadion. En daar is geen plaats voor geweld of pyrotechniek”, aldus minister Verlinden. 

Actieplan

Alle betrokken partners scharen zich nu achter een gedeelde repressieve en proactieve aanpak, klinkt het. Zo engageren de De Pro League en de Koninklijke Belgische Voetbalbond zich om een actieplan uit te werken. "Daarnaast zet de Pro League een mediacampagne op om supporters op te roepen om voetbalwedstrijden in de beste en veiligste omstandigheden te laten verlopen", gaat Verlinden verder.  Daarbij zal ook het gebruik van pyrotechnische voorwerpen worden ontraden. 

"We kunnen niet tolereren dat enkelingen het verpesten en een negatief imago van het voetbal scheppen, daar zijn we het allemaal over eens", benadrukt de minister. Ze heeft dan ook gevraagd aan de politie om streng op te treden tegen iedere vorm van geweld. 

 Elk incident dat de fysieke integriteit in gevaar brengt, is er een te veel en hoort niet thuis in de omgeving van een voetbalwedstrijd

Pierre François - CEO van de Pro League

Ook voor de Pro League en de clubs is het een evidentie dat een voetbalbeleving veilig moet gebeuren. "Elk incident dat de fysieke integriteit in gevaar brengt, is er één te veel en hoort niet thuis in de omgeving van een voetbalwedstrijd”, zo vertelt Pierre François, CEO van de Pro League. 

De Pro League werkt verder aan zowel de monitoring van de voetbalwedstrijden als de optimalisering van de veiligheidsmaatregelen. Samen met de clubs zet de Pro League een campagne op die het positief supporteren van de overgrote meerderheid van de fans toejuicht.

Meest gelezen