Na het fatale schietincident met acteur Alec Baldwin: hoe wordt met wapens omgegaan op filmsets?

Dat iemand per ongeluk wordt doodgeschoten op een filmset is - gelukkig - heel uitzonderlijk, zegt Hans Herbots. De Vlaamse regisseur is geschrokken dat acteur Alec Baldwin per ongeluk een beeldregisseur heeft doodgeschoten. "In principe zijn de veiligheidsprocedures zo sterk dat het niet zou mogen mislopen, maar kennelijk gebeurt het dan toch nog."

De filmwereld is opgeschrikt door een dodelijk incident dat gebeurde tijdens de opnames van de Amerikaanse western "Rust". Op de filmset heeft steracteur Alec Baldwin per ongeluk de 42-jarige beeldregisseur Halyna Hutchins doodgeschoten. Baldwin moest met losse flodders schieten, maar om nog onbekende redenen is het daarbij misgegaan.

"Ik ben geschrokken omdat dit normaal gezien niet kan gebeuren", reageert regisseur Hans Herbots in "De ochtend" op Radio 1. Herbots is geschrokken omdat in de filmwereld "en zeker in de Angelsaksische landen waar veel meer volk op de set staat om met zulke dingen bezig te zijn, de veiligheid altijd heel belangrijk is".

Hans Herbots legt uit hoe met wapens wordt omgegaan op filmsets:

Strenge procedure

Hoe gaat dat dan praktisch in zijn werk? "Als er een wapen op de set komt, wordt dat door een wapenverantwoordelijke meegebracht", legt Herbots uit. "Dat wapen wordt getoond aan alle spelers van de scène en het wordt opengedaan om te zien dat er geen kogel in het wapen zit."

"Vervolgens wordt het wapen weer dichtgedaan en wordt er normaal gezien één keer naar de grond geschoten en dan wordt het wapen aan de acteur overhandigd, nog altijd door diezelfde persoon. Dus in principe is een incident zoals dit heel uitzonderlijk, gelukkig maar."

"Normaal is er op een filmset altijd een iemand aanwezig die verantwoordelijk is voor de wapens", legt regisseur Hans Herbots uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Losse flodders

Hoe kan het dan toch zijn misgelopen? Het enige wat volgens Herbots gebeurd kan zijn, is dat er iets aan de hand was met de lading. "Er worden soms losse flodders gebruikt om toch iets uit de loop te laten komen  - rook of een vonk - mogelijk is daar iets mee misgegaan." 

Herbots herinnert ook aan het incident waarbij acteur Brandon Lee - de zoon van de legendarische Bruce Lee  - in 1993 omkwam. "Toen bleek dat er nog een kogel vastzat in het wapen", en die is losgekomen toen er op de set met losse flodders werd geschoten. "Maar dat is eigenlijk iets wat niet zou mogen gebeuren."

Altijd gevaarlijk

Worden er echte wapens gebruikt tijdens filmopnames of zijn het nepwapens? Omdat de televisies zo groot zijn geworden en alle details door de hoge beeldkwaliteit haarscherp in beeld komen, moeten de dingen er zo echt mogelijk uitzien en worden vaak echte wapens gebruikt, legt Herbots uit. Dat deed Herbots bijvoorbeeld ook bij de opnames van de misdaadreeks "The serpent".

Maar die wapens zijn dan wel onklaar gemaakt, zegt Herbots. "Er is zo’n strenge veiligheidsprocedure dat dat in principe nooit kan leiden tot ongelukken. Tijdens de opnames van "Rust" moet iemand het gebruikte wapen niet goed gecontroleerd hebben, want het is een heel bizar incident."

Dat het gebruik van wapens op de set nooit volledig zonder gevaar is, weet Herbots ook uit ervaring. "Ik herinner me nog dat er tijdens de opnames van "Zone Stad" met een BB gun (een luchtpistool) werd geschoten." 

"Op zich werkt dat met een ongevaarlijk projectiel, maar dat ketste toch af en raakte één van de acteurs op een haar na. Wapens blijven dus altijd gevaarlijk, maar in principe zijn de veiligheidsprocedures zo sterk dat het niet zou mogen mislopen, maar kennelijk gebeurt het dan toch nog."

Meest gelezen