Radio 2

Instrumentenbouwer maakt cello in vlas in Kortrijkse Texture

In een pop-up atelier in het Kortrijkse Texture museum bouwt onderzoeker en instrumentenbouwer Tim Duerinck (30) aan een cello in vlas. Eind februari moet het instrument af zijn, nu is hij elke vrijdag in Texture aanwezig om samen met de experts het juiste vlas- en composietmateriaal uit te zoeken. 

Tim is geen klassieke instrumentenbouwer. Hij is al langer op zoek naar nieuwe materialen en vormen om unieke muziekinstrumenten te bouwen. Voor zijn masterproef aan het Koninklijk Conservatorium Gent verraste hij met een cello in piepschuim. Ondertussen richt hij zich helemaal op composietmaterialen en maakt hij strijkinstrumenten uit carbon- en vlasvezel. Duurzame instrumenten die ook uitermate goed blijken te klinken. Het is niet zijn eerste vlascello die hij maakt, maar hij gaat nu wel op zoek naar het perfecte vlascomposiet. 

Instrument testen

Het ontwerp van de vlascello zit nog in het beginstadium. “Over een paar maanden wordt het echt interessant omdat de vlascello dan echt vorm krijgt. Nu werk ik vooral met textielontwerpster Esther Van Schuylenbergh om uit te zoeken welke weefsels vlascomposieten mooier kunnen maken. Later zal cellist en componist Benjamin Glorieux het instrument testen, op punt stellen en bespelen”, vertelt Tim Duerinck. 

Residentie in Texlab

Tim Duerinck heeft zijn atelier in Gent. Het project met de vlascello is een workshop in de reeks ‘residentie in Texlab’ van het Kortrijkse museum Texture . “Texlab is een samenwerkingsverband waarin kunstenaars en wetenschappers worden uitgenodigd om een project te ontwikkelen samen met de medewerkers van het museum en het archief van Texture”, zegt Anne Vanrolleghem, communicatiemedewerkster van het museum. Iedereen die de mogelijkheden van vlascomposieten zelf wil ontdekken, kan terecht op de workshopsessies die in het najaar (24/11 en 1/12) worden gehouden. 

Meest gelezen