Ook in 2019 werden er al dieren in beslag genomen na een controle van de politie en de dienst Dierenwelzijn.

Meer dan 180 dieren in beslag genomen bij dierenzaak in Lochristi

De dienst Dierenwelzijn en de lokale politie hebben meer dan 180 dieren in beslag genomen na een controle bij een dierenhandelaar in Lochristi. Ze troffen ter plaatse dode muizen en konijnen aan, de zaakvoerder was niet bereikbaar. Laatstgenoemde is geen onbekende voor het gerecht: in januari moet hij voor de correctionele rechtbank verschijnen voor feiten van dierenverwaarlozing uit 2019.

Met een visitatiebevel in de hand vielen inspecteurs van de dienst Dierenwelzijn samen met de politie woensdag binnen bij dierenzaak Droopy in Lochristi. De winkel was gesloten, de eigenaar niet te bereiken. Inspecteurs troffen ter plaatse enkele dode konijnen, muizen en kippen aan. Om de veiligheid van de levende dieren te garanderen, werden ze in beslag genomen en overgebracht naar 4 verschillende asielen. Het gaat om 188 dieren: katten en honden, maar ook vogels, konijnen, cavia's, vissen en een zestigtal kippen. 

"We hebben een proces-verbaal opgesteld en overgemaakt aan het parket", vertelt Brigitte Borgmans, woordvoerder van de dienst Dierenwelzijn. "We hebben nu 2 maanden de tijd om de bestemming van de in beslag genomen dieren te bepalen. Momenteel verblijven ze in het asiel. Als er beslist wordt dat ze daar blijven, kunnen ze daarna geadopteerd worden."

Rechtszaak voor dierenverwaarlozing

De dierenzaak in het Oost-Vlaamse Lochristi is niet onbesproken. Ook in 2019 vielen inspecteurs bij Droopy binnen. Ze namen toen 23 dieren in beslag, waaronder enkele Oost-Europese mopshonden die te jong waren voor verkoop. Enkele van hen waren verlamd. Het parket van Oost-Vlaanderen onderzocht de zaak en bracht de eigenaar voor de correctionele rechtbank. Deze week vond de inleidende zitting plaats. Concreet staat hij terecht voor het onthouden van aangepaste voeding, verzorging en huisvesting van dieren. In januari wordt de zaak behandeld. 

De eigenaar was een tijdlang lid bestuurslid bij ANI-ZOO, de beroepsfederatie die onder de vleugels van UNIZO opkomt voor de belangen van ondernemers in de huisdierensector. Sinds 2019 maakt hij geen deel meer uit van die vzw. "Los van het gerechtelijk onderzoek, riskeert de zaakvoerder ook zijn erkenning te verliezen", stipt Borgmans aan. "Als dat gebeurt, mag hij geen dieren meer verkopen." 

Meest gelezen