Andy (links) en Björn in de klas voor hun opleiding als zorgkundige
Radio 2

Meer mannen kiezen voor opleiding thuiszorg: "Door corona mijn job als vrachtwagenchauffeur verloren"

Thuiszorg Ferm ziet meer mannen in haar opleiding tot zorgkundige. In opleidingscentrum Remy in Wijgmaal zijn zeven mannen gestart. Een stijging die vooral met de coronapandemie te maken heeft. Heel wat mannen verloren hun job en kiezen nu voor een beroep dat voldoening geeft, vertellen ze. 

Björn is 44 en verloor tijdens corona zijn job als vrachtwagenchauffeur. Al noemt hij het intussen een geluk bij een ongeluk. "Ik heb altijd met de vrachtwagen gereden, laden en lossen, ook met een clark. Maar een ongeluk kan ook echt een geluk zijn. Ik ben mijn job verloren en heb gedurfd om deze stap te zetten. Dat zorgzame heeft altijd in mij gezeten. Vroeger was dat not done. Maar nu dacht ik,  het is nu of nooit." 

Björn is niet de enige die door de coronacrisis zijn job verloor en daarom voor de opleiding van zorkundige koos. Dat vertelt Ilse Feyaerts, zorgcoördinator van Ferm Thuiszorg. "Voor een stuk ligt dat inderdaad aan corona. Er zijn een aantal mannen die hun werk verloren, en zijn beginnen na te denken over wat ze willen doen met de rest van hun leven. Ze willen dat zin geven, en zijn dan uitgekomen bij de zorg waar we heel blij mee zijn."

Voor de mensen is het even wennen om een man in huis te zien, maar dat komt zeker goed 

In de opleiding in Wijgmaal zijn 24 leerlingen gestart waarvan zeven mannen. En dat is toch opvallend meer. Terwijl bij sommige toch nog het vooroordeel bestaat, dat vooral vrouwen in de zorg moeten werken. Maar dat is volgens Björn niet nodig. "Wij doen onze job net zo goed als vrouwen, maar het is waar dat mensen er hier misschien een andere opvatting over hebben. Ze zijn gewoon om een vrouw in huis te zien, om hen te helpen. Daar moeten ze misschien even aan wennen. Voor ons waarschijnlijk ook maar ik zie daar zeker geen problemen in."

Hieronder hoor je de reportage waar ook klasgenoot Andy vertelt over zijn ervaringen in de opleiding van zorgkundige. 

Meest gelezen