Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen): "Kernuitstap is geen ideologische kwestie"

Volgens federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten is de kernuitstap voor haar geen ideologische kwestie. Ze zegt niet bij voorbaat neen tegen kleine, moduleerbare kernreactoren, zoals de Franse president Macron plant. Maar, zo benadrukt ze wel, dat is geen oplossing op korte termijn. En er zullen in elk geval gascentrales moeten komen.

Volgende maand moet duidelijk worden of in 2025 alle 7 kernreactoren in ons land dichtgaan, of dat de levensduur van de jongste 2 centrales toch verlengd wordt. Dat zal afhangen van de evaluatie van de eerste veiling voor vervangcapaciteit. "Maar in elk scenario hebben we gascentrales nodig. Dat is een zaak van bevoorradingszekerheid", benadrukt Tinne Van der Straeten in "De afspraak op vrijdag".

Over die gascentrales is er hoogspanning tussen het federale en het Vlaamse niveau. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA), een tegenstander van de kernuitstap, heeft al twee vergunningen voor centrales geweigerd. "Ik denk niet dat de Vlaamse regering er belang bij heeft om stokken in de wielen te steken. Onze bevoorradingszekerheid is geen zaak van spektakelpolitiek", reageert Van der Straeten. "Elk dossier moet op zijn merites beoordeeld worden en de regels gelden voor iedereen."

Econoom Geert Noels uit in de "De afspraak op vrijdag" grote bezorgdheid over de bijkomende CO2-uitstoot door gascentrales. "Dat zal de winst die we maken door hernieuwbare energie tenietdoen", waarschuwt hij. Noels verwijt de minister ook dat zij (en de groenen in het algemeen) de kwestie kernenergie te ideologisch benaderen.

"Theoretische discussie over wat kernenergie kan betekenen in de energiemix staat los van de situatie van ons Belgisch kernenergiepark vandaag." Bekijk hieronder de discussie tussen Tinne Van der Straeten en Geert Noels over nucleaire energie in "De afspraak op vrijdag":

Videospeler inladen...

Dat laatste spreekt Van der Straeten tegen. "Als het gaat over Macron (die grote investeringen plant in kernenergie, red.): Bill gates heeft een boek geschreven waarin hij zegt dat die kleine, moduleerbare reactoren die veel minder afval produceren en veiliger zijn in gebruik, de toekomst zijn. Wel, ik ben het eens met Bill Gates. En daarom is het geen ideologische kwestie. Het probleem met kernenergie vandaag is een afvalfactuur en een afvalberg waar geen oplossing voor is."

Het probleem met kernenergie vandaag is een afvalfactuur en een afvalberg waar geen oplossing voor is

Minister van Energie Tinne Van der Straeten

Van der Straeten benadrukt ook dat het onderzoek in ons land, bijvoorbeeld aan het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol, gewoon voortgaat. "Daar wordt veel geld in geïnvesteerd en ik wil dan ook graag resultaat zien. Maar dit is geen oplossing voor onze situatie vandaag."

Die nieuwe, kleinere kerncentrales -SMR's genoemd- zijn immers nog niet voor morgen. Frankrijk wil de ontwikkeling klaarhebben tegen 2030.