AP2009

"Onvergetelijke gedrevenheid en finesse": muziekwereld rouwt om  Nederlandse topdirigent Bernard Haitink (92)

De beroemde Nederlandse dirigent Bernard Haitink is donderdag op 92-jarige leeftijd overleden, thuis in Londen, omringd door zijn vrouw en familie. Haitink was vele jaren verbonden aan het Amsterdamse Concertgebouworkest, maar dirigeerde ook internationaal de belangrijkste orkesten. Hij maakte vooral naam met uitvoeringen van Gustav Mahler of Anton Bruckner. Uit de hele wereld wordt hem eer betuigd.

Er komen uit de hele wereld bedroefde reacties op het overlijden van Bernard Haitink, een van de grote dirigenten met wereldfaam. Hij was tientallen jaren actief bij het Nederlandse Concertgebouworkest en dirigeerde ook onder meer in Londen, Berlijn, Dresden, Boston en Chicago. Hij maakte meer dan 450 opnames met zowat alle belangrijke orkesten ter wereld en werd beroemd met zijn uitvoeringen van symfonieën van Gustav Mahler of Anton Bruckner.

De Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Máxima bieden hun medeleven aan: "Met bewondering en dankbaarheid herinneren wij ons Bernard Haitink. Zijn gedrevenheid en muzikale finesse zijn onvergetelijk.Als dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest en vele andere orkesten legde hij de ziel van Mahler, Bruckner, Beethoven en tal van andere componisten bloot."

"Een man die bezielde, raakte en ontroerde," vat Mark Janssens van Klara samen. "Dit is de dood van een monument." Luister hier naar een gesprek over zijn loopbaan en betekenis:

De Nederlander Bernard Haitink begon zijn muzikale carrière als violist, maar al snel koesterde hij ambities om te dirigeren. Dat deed hij eerst bij het Radio Filharmonisch Orkest. Met het Concertgebouworkest in zijn geboorteplaats Amsterdam had Haitink een decennialange band. Hij was er chef-dirigent van 1961 tot en met 1988. In 1999 kreeg hij van het orkest de titel van eredirigent.

Bernard Haitink leidde ook diverse buitenlandse orkesten, als chef- of gast-dirigent. Dat was onder meer het geval in London, Dresden, Berlijn, Boston of Chicago. Haitink genoot daardoor een groot internationaal aanzien. Hij werd onder meer geridderd in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. In 2017 werd hij in zijn geboorteland benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dat is een van de hoogste onderscheidingen die een burger in Nederland kan krijgen.

In 2019 dirigeerde Haitink in het Zwitserse Luzern zijn laatste concert. Het werd een afscheid in stijl, want hij dirigeerde toen de wereldberoemde Wiener Philharmoniker. 

Meest gelezen