Jonas Roosens

Welzijnsonthaal in Antwerps justitiepaleis geopend voor alle soorten hulp 

Antwerpenaren die met juridische vragen zitten, maar ook met vragen naar andere hulp, kunnen daarvoor vanaf vandaag terecht aan een speciaal loket in de hal van het Antwerps justitiepaleis, aan de Bolivarplaats. Welzijnswerkers en advocaten bundelen er de krachten om mensen te helpen met allerlei problemen. 

In het Vlinderpaleis komen zo'n  800 bezoekers per dag. Mensen komen er hun dossiers inkijken of een vonnis nalezen. Maar er lopen ook mensen binnen met allerlei vragen. Dat gaat om juridische kwesties maar die hebben vaker te maken met een groter probleem, mensen die uit hun huis moeten bijvoorbeeld. Of een scheiding. 

"Mensen komen naar het justitiepaleis, iemand wil bijvoorbeeld scheiden maar weet niet waar te beginnen. Die persoon kan voor de juridische kant bij een advocaat terecht. Maar een scheiding gaat vaak veel verder dan dat", zegt  Steffy De Puysseleir van het Centrum Algemeen Welzijnswerk in Antwerpen. "Dat kan een effect hebben op iemands psychisch welzijn, het kan negatieve gevolgen hebben voor de kinderen, financiële gevolgen. En daarom is er ook een hulpverlener bij dat gesprek."

Er is nu één centraal Welzijnsonthaal in de hal van het justitiepaleis. Het Welzijnsonthaal is gratis en je hoeft geen afspraak te maken. Het is een samenwerking van rechtbanken en parketten, en CAW Antwerpen met ondersteuning van Stad Antwerpen.

Meest gelezen