Ook in Gent was er protest tegen seksueel geweld

Een 100-tal mensen is gisteravond in het centrum van Gent de straat opgetrokken om te manifesteren tegen seksueel geweld.  De aanleiding was onder meer de beschuldigingen van enkele vrouwen in Elsene, dat een barman hen gedrogeerd en verkracht zou hebben. Maar ook de recente gebeurtenissen in het Gentse café Blond, waar een aantal klanten zou lastiggevallen zijn.

De actie in Gent werd georganiseerd door Meldet, een organisatie die verschillende vormen van intimidatie in kaart brengt. De protestmars startte om 18.30 uur onder de Stadshal. Via regenbooghuis Casa Rosa trok de menigte al scanderend langs Sint-Jacobs. "Wij zijn niet alleen, wij zijn niet alleen", klonk het. De manifestanten eindigden hun tocht bij café Blond. Dat café kreeg recent nog veel media-aandacht, omdat de uitbaters cisgender mannen aan de deur hadden gezet, nadat enkele klanten zouden lastiggevallen zijn.

Zo'n 100 mensen namen deel aan de Gentse actie. "Het was pas de dag ervoor aangekondigd, dus ik vind het fantastisch dat er zo veel mensen zich hebben verzameld op zo'n korte tijd", klinkt het bij een van de deelnemers. "Ik had ook niet gedacht dat er zo veel volk ging komen, dus ik ben ook heel blij", zegt een andere manifestant.

Ik sta hier vandaag om al mijn vrienden te vertegenwoordigen die ooit zijn lastiggevallen
Actievoerder

De actievoerders vragen onder meer om harder op te treden als iemand een melding van seksueel geweld doet bij de politie. "Ik heb heel wat vrienden die zijn lastiggevallen. Ze hebben heel heftige verhalen. Ik sta hier vandaag om hen te vertegenwoordigen, maar ook omdat er verandering moet komen. Die verandering komt er niet door de politie, dus dan moeten wij het maar doen", duidt een actievoerder. "Besef hoe erg het is dat wij zo'n acties moeten organiseren om enig gehoor te krijgen", valt iemand haar in de rede. "En zelfs dan nog krijgen we vaak de reactie: "je overdrijft". Ik snap dat niet."

Meer zorgcentra komen eraan

Daarnaast vragen de manifestanten om meer centra om slachtoffers op te vangen. Het Gentse zorgcentrum na seksueel geweld, in het Universitair Ziekenhuis, is voorlopig het enige in Vlaanderen. Daarnaast zijn er ook centra in Brussel en in Luik. "Te weinig", vinden de manifestanten. Maar er komen er binnenkort meer bij. 

"Een zorgcentrum per provincie. Dat zou er moeten zijn. En daar zijn ook heel concrete plannen voor", zegt professor Kristien Roelens, medisch coördinator van het zorgcentrum in Gent. Dit jaar nog zouden er centra moeten openen in Antwerpen, Leuven en Charleroi. Volgend jaar komen daar nog eens 4 zorgcentra bij, onder meer in Roeselare. Tegen eind 2023 zou elke provincie een centrum moeten hebben. "Het is de bedoeling dat slachtoffers van seksueel geweld na de feiten hoogstens een uur moeten rijden naar een centrum", besluit Roelens.

Beluister hieronder het volledige gesprek met professor Kristien Roelens in De Ochtend op Radio 1.

Meest gelezen