PLOT in Genk bestaat 20 jaar: “Hier studeren elk jaar bijna 160 politiemensen af”

Het PLOT (afkorting voor Provincie Limburg Opleiding en Training) bestaat deze maand precies 20 jaar in zijn huidige vorm. Intussen zijn al 4.249 mensen afgestudeerd als hulpverlener voor de brandweer, de politie of als ambulancier. Limburgse korpscheffen klagen over een groot tekort aan politie-inspecteurs. Daarom is het aantal afgestudeerden recent verhoogd van 112 naar 128 agenten. Er studeren ook elk jaar ongeveer 30 hoofdinspecteurs af.

“We gaan even verder. De bedoeling is nu dat we zelf gaan verhoren.” De lerares is in de ruimte de enige die geen uniform draagt. Voor haar zitten studenten van verschillende leeftijden en achtergronden. “Ik heb handelswetenschappen gestudeerd”, vertelt Ben. “Ik had geen zin een job van 9 tot 5. Ik hou van sociale contacten en ik vond dat de politie meer bij mij past.” In de klas zitten opvallend veel vrouwen. “Het valt mij ook op”, vertelt medestudente Kristine. “Ik had het niet verwacht toen ik eraan begon. Let wel, je moet wel gedreven zijn om het te doen.”

Het PLOT werd opgericht in 2001, vlak na de grote politiehervorming. Voordien had je de rijkswacht en de lokale politie, maar door de zaak Dutroux bleek dat die opdeling niet werkte. Na de eenmaking van de politie moest er ook een nieuwe opleiding op poten worden gezet met een politieschool in elke provincie. Het PLOT in Genk ontving in oktober 2001 zijn eerste studenten.

Diversiteit

Het PLOT wil nu meer diversiteit in de klassen. Directeur Jacky Vastmans: “Op dit moment schat ik dat er 70% mannen en 30% vrouwen zijn, maar we zouden graag meer gaan naar een verhouding van 50-50. We willen ook meer diversiteit in de klas, zodat de politie een goede afspiegeling is van de maatschappij.” Studente Jolien kijkt op terwijl ze leert hoe ze een ongeluk met een auto moet behandelen. Ook zij is zeer gedreven voor de job van politie-inspecteur. “Het was al heel lang de bedoeling om bij de politie te komen. Ik wil ten dienste staan van de maatschappij.”

Meest gelezen