Radio 2

4 West-Vlaamse politiezones lanceren website om internetcriminaliteit te voorkomen

4 West-Vlaamse politiezones hebben samen met de stad Kortrijk een website gemaakt met tips en informatie om internetcriminaliteit te voorkomen. Misdadigers zijn steeds vaker op het internet actief om mensen te bedriegen en geld af te troggelen of hun bankgegevens te stelen. 

Www.cyberpreventie.be, dat is de website, die mensen wil informeren over mogelijke internetcriminaliteit. De politiezones VLAS, RIHO, Polder en Westkust werkten samen met de stad Kortrijk een website uit. Kris Dhondt van de preventiedienst van de stad Kortrijk: "Het is een online catalogus, waar je er allerlei campagnes en preventiemateriaal kan vinden. Het gaat heel breed; van phishing en campagnes rond veilige wachtwoorden tot sexting, pikante foto's die zonder toestemming op het internet worden gezet. De website is ook naar scholen gericht. Leerkrachten kunnen kijken welke preventie ze aan hun leerlingen kunnen geven." 

Criminaliteit via internet stijgt

De laatste jaren is er een grote stijging aan cybercriminaliteit. Het gamma aan feiten is heel breed. Ook de coronaperiode speelt daar een rol in, omdat veel meer mensen dan vroeger online aankopen doen en zo soms in aanraking komen met oplichters. Enkele recente feiten in Kortrijk bewijzen de stijging: een week geleden speelde een vader 7.000 euro kwijt nadat hij zogezegd door zijn dochter via WhatsApp gecontacteerd was met de vraag om geld te storten op een rekeningnummer. Een dag later betaalde een dame via een verkoopsite 1.400 euro voor een tweedehandsauto die nadien waardeloos bleek, omdat hij defect was en niet overeenkwam met wat haar was beloofd. En 2 weken geleden verloor een man uit Heule 3.500 euro nadat hem via sms was gevraagd om een verlopen code te heractiveren van Itsme, een systeem waarmee je je digitaal kunt identificeren. 

Voor alle bevolkingsgroepen

De politiezones willen alle bevolkingsgroepen bereiken en sensibiliseren. Maar wat met de ouderen die digitaal minder actief zijn? "We hopen dat ook zij hun weg naar de website zullen vinden. Organisaties zoals Okra kunnen er informatie op vinden om zo hun leden te sensibiliseren", besluit preventieadviseur Dhondt. 

Meest gelezen